Betekenis Erres Logo plm. 1930? (Gezocht)

door Ger Fust ⌂ @, Monnickendam, 29.11.2020, 16:48 (1215 dagen geleden) @ Wim Stuiver

ERRES en Van der Heem

Al enkele jaren voel ik mij geroepen om het een en ander over de relatie tussen de handelsfirma R.S. Stokvis, eigenaar van de merknaam ERRES, en Van der Heem duidelijk te maken.

Van 1927 t/m 1966 heeft Van der Heem, gevestigd in Den Haag, voor R.S. Stokvis radio's geproduceerd met de merknaam ERRES. Voor die tijd kwamen de ERRES radio's bij NSF vandaan.
Stokvis leverde ook begin twintiger jaren al radio componenten voor zelfbouw, o.a. van de merken; Baldwin, Clix, Lissen, Sterling, United, Philips en nog vele anderen.

Veel van de geschiedenis van Stokvis is te vinden bij Wikipedia, zie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/R.S._Stokvis , helaas wel met enkele fouten.
Vanaf 1923 (t/m begin 1927) leverde NSF ERRES radio's aan Stokvis, in beginnend met de typen A, B, C en D.

Van der Heem & Bloemsma is op 1 mei 1926 begonnen met de fabricage van radio's (H&B).
zie: http://www.vanderheem.info/historie.html

Het ronde logo van de 'hand met bliksemschichten' (en opkomende zon), is blijkbaar voor het eerst te zien op de KY (hout) en KY 103, beiden uit 1929. Het ronde logo lijkt een gemoderniseerde versie van het al eerder door Stokvis gebruikte logo, zoals o.a. in de Radio prijscourant van 15 november 1926.
Het was ook te zien in advertenties in 1927 (misschien al eerder), zie:
https://www.vintageradio.nl/menu/erres.htm
De betekenis van het logo moet dus in ieder geval bij R.S. Stokvis gezocht worden en niet bij VDH.
Hoogstwaarschijnlijk is het logo ontworpen door heer J.M. Moerkerk (1903-1988), hij was grafisch ontwerper en chef van de reclameafdeling van R.S. Stokvis. Na 1930 werkte hij vaak samen met fotograaf Jan Kamman.
Misschien is er rond de jaren 1926-1927 iets te vinden in bijvoorbeeld het blad 'Radio Wereld'.

Van der Heem maakte in de loop der jaren vele elektrische consumenten apparaten die door Stokvis onder de merknaaam ERRES werden gedistribueerd, zoals stofzuigers, vloerwrijvers, elektrische dekens, ventilatoren, etc.
Niet alle elektrische apparaten met de merknaam ERRES werden bij Van der Heem gemaakt, wasmachines werden gefabriceerd door Minkema (NL), de koelkasten kwamen uit Italië, ook de ERRES koffie (Wikipedia) kwam niet bij Van der Heem vandaan.

Van der Heem produceerde ook veel professionele apparaten onder eigen naam, daarvan zijn de boormachines de bekendste, zie: http://www.vanderheem.info/professioneel.html

--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum