Wat ontvang jij allemaal op de middengolf? (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 30.11.2020, 16:47 (1243 dagen geleden)

Een paar dagen terug was er een discussie over een eigen MG zendertje en de leeglopende middengolf.

Maar nu de nieuwe 100w zenders als paddenstoelen uit de grond schieten, kan ik toch weer flink wat zenders horen. Daarvoor is wél wat moeite nodig. Zoals vroeger het liefst een buitenantenne, buiten de 'stoornevel' van je huis.
Ideaal zou zijn een loopantenne of ferrietantenne, buitenshuis draaibaar opgesteld. Het nadeel is dat je een afstandsbediening moet hebben voor de rotatie en afstemming. Dit is echter niet onmogelijk, zendamateurs gebruiken loopantennes regelmatig met een lichte rotor (zou je zelfs met remkabels/bowdenkabeltjes kunnen maken) en een vertraagd motortje voor de bediening van de afstemcondensator.

Maar dit is wat ik zelf kan ontvangen met een binnenantenne:

https://www.youtube.com/watch?v=HvoN_i38bNA

Wat horen jullie allemaal overdag? Wat voor antenne gebruik je?
Hier heb je een lijst van legale AM stations in Nederland, met de locatie en het vermogen er bij: https://radio-tv-nederland.nl/am/am.html

Wat ik overigens niet wist, is dat er ook vergunningen zijn uitgegeven voor kortegolfzenders: https://radio-tv-nederland.nl/am/kg.html

In de avond zit uiteraard ieder middengolfkanaal vol zenders uit heel europa. Maar wat mij betreft gaat het vooral om wat je overdag kan ontvangen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum