Telefunken Jubilate 7 schreeuwt (Techniek Radio/TV)

door Loek @, Exloo, 02.12.2020, 21:45 (1212 dagen geleden) @ Buizengek

Hallo Marcel,

Wat je nog niet vermeld of dit "schreeuwen" ook voor de restauratie aanwezig was.
Op de NVHR reparatie dagen (helaas liggen die al bijna een jaar stil) kregen we vaak radio's aangeboden die na restauratie niet meer werkte of bijverschijnselen hadden.
De restaurateur had vaak eerst alle teer-condensatoren vervangen en daarna werkte de radio niet meer. De oorzaak was meestal toch een verkeerde montage. Ook door het los halen van de oude component (meestal door wrikken) werden beschadigingen extra aangebracht.

Het advies is dus eerst bepalen wat de radio nog doet en dan stuk voor stuk een onderdeel als dat nodig is vervangen. Weer luisteren wat de radio doet en dan weer verder op dezelfde wijze. En bij het loshalen dus liever draden afknippen van de oude component en met soldeer veertjes de nieuwe monteren.

Een mogelijk oorzaak bij jou radio zou kunnen zijn dat deze erg gevoelig is voor het plaatsen van de polariteit van de condensator. De voorbeeld condensatoren die jij laat zien zijn wel geen elco's echter ze hebben wel een streep op het lichaam welke aangeeft hoe de condensator is gewikkeld. Er is dus één kan van de condensator die verbonden is met de buitenste geleider. Deze geleider wordt dan als dat van toepassing is in de schakeling vaak aan aarde aangesloten en dient dan ook als afscherming voor de condensator. Als jij bij het plaatsen van een nieuwe condensator daar geen rekening mee heb gehouden dan kan dat een oorzaak zijn.

Let wel soms kan dit dus kritisch zijn in een schakeling maar ik weet niet of dit bij jou radio van toepassing is.

Met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum