Telefunken Jubilate 7 schreeuwt (Techniek Radio/TV)

door Loek @, Exloo, 03.12.2020, 16:23 (1238 dagen geleden) @ Buizengek

Hallo Marcel,

Omdat je aangaf dat de radio ook in de Pick-up stand "schreeuwt" zijn alleen de condensatoren C48 en C40 het meest verdacht. Maar nogmaals het omdraaien van condensatoren hoeft nu niet het probleem te zijn. Als dit wel het probleem is dan kan je het schreeuwen vaak beïnvloeden door met je hand in de buurt te komen van de condensator. Zet de radio net zo totdat je het begin hoort en dan voorzichtig de condensatoren aanraken.

Dus ook nu weer het advies ga niet direct allemaal onderdelen loshalen/vervangen. Zie dit als een "nieuwe klus" een radio die genereert. Dus eerst onderzoeken wat de oorzaak is en dan pas iets veranderen. Structueel werken geeft meestal het beste resultaat;-) ;-)

Verder als ik naar het schema kijk dan is het niet een heel ingewikkelde uitgang. Zeker als de radio ook op de pick-up ingang genereert dan zijn eigenlijk de componenten C48,C40,W19,W29,W30 en W208 verdacht. Werkt de potmeter (W20) wel goed dus heeft hij geen onderbreking in de koolbaan? Is weerstand W208 wel 10 Mohm?
Wat gebeurt er als je de tegen koppeling even los haalt? Haal die extra bescherming van de condensator even weg en wat is het resultaat?

Een andere methode is met een condensator (waarde hangt een beetje af waar je meet) een punt even naar aarde brengen. Houd de oscillatie dan op
dan weet je in ieder geval welke onderdelen deel uit maken van de ongewenste oscillatie kring. Je zou kunnen beginnen met het tegenkoppel circuit.


Kortom allemaal testjes/vragen om er achter te komen waar de fout zit.
Mijn leraar zei vroeger altijd "de techniek belazer je niet, zit er ergens iets fout dan komt het vroeg of laat naar de oppervlakte" Dus in jou geval er zit iets fout en nu alleen nog even opzoeken waar.

Veel sterkte en plezier met het oplossen van de fout.

Met vriendelijke groet,
Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum