Grundig 7061, speelt maar ik wil meer. (Techniek Radio/TV)

door Vaal, 04.01.2009, 16:37 (5614 dagen geleden) @ Huub

Iedereen ontzettend bedankt.

De drie condensatoren die ik doorgenipt had waren niet de originele, die zijn blauw i.p.v. bruin en onregelmatiger van vorm. Dat en de afwijkende waarden maakten ze voor mij verdacht. Ze zitten er weer tussen (ook die op de EL84, ik heb even geen andere). Die laatste verklaard wel waarom ik voor een goed geluid de bas bijna helemaal moet wegdraaien.
Ik heb ze overigens doorgemeten en ze lijken ok (voor zover je dat met een multimeter kan testen).
Goed, die dikkere lijn en het losse streepje op pin 9 van EF89/2 is dus chassis/aarde, goed om te weten.

De condensator waar Ed een groen rondje omheen heeft gezet is vervangen. Ik had het schema elders geprint en op de terugreis alvast een vervanger gekocht omdat ik hier al gelezen had over de koppelcondensator (toch nog iets goed herkend uit het schema).
De oude is een prachtig blauw ding inclusief lichtblauwe verkleuringen en beschadigingen. Desondanks keurt mijn multimeter hem goed.

Is de condensator van 8 nF in het rijtje vlak boven de gelijkrichter (in het schema) de ratelcondensator? Ook preventief vervangen?

Wat verder opviel is dat de elco tussen pin 3 van de EL84 en het chassis een 100 uF exemplaar is, blijkbaar ook al eens vervangen. De andere twee elco's (in aluminium bus) zijn nog wel origineel.
Nu heb ik genoeg elco's op moederborden vervangen om ze verdacht te vinden. Nu weet ik wel waarom plofelco's in een bepaalde periode op moederborden verschenen en dat deze oudjes daar geen last van zouden moeten hebben. Toch maar vervangen i.v.m. uitdroging?

De EM85 is vervangen door een EM80 en de bedrading is inderdaad daaraan aangepast. Mooi om te horen dat een dansend oog niet direct een lekke condensator betekent.

De gloeispanning van de EL84 is overigens 5,9 V (spelend) en 6,0 V (zonder buis).

Maar goed, alles zit weer terug in de kast. De komende twaalf weken zit ik doordeweeks in Noord-Limburg voor mijn werk, dat geeft me geen tijd om buiten het weekend iets met deze radio te doen. Het geeft me echter wel tijd om het schema eens goed uit te pluizen, nu nog mijn kleurpotloden nog vinden.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum