Philips B3W22A Ontvangst Problemen (Algemeen)

door Rieks @, Emmen, 11.12.2020, 16:02 (1238 dagen geleden) @ Kas Jager

Hallo Kas,
Goed dat er iemand van jouw leeftijd interresse heeft in (oude) buizen radio.
Laat je niet teveel opjutten door die doorgewinterde ouwe rotten, die mannen zijn veelal zendamateurs met superdeluxe antennes voor alle banden.
Met een eindje draad van een meter moet je in elk geval wel wat ontvangen zowel op FM als op de kortegolf. Gekraak hoor je altijd wel als het goed is.
Als je helemaal niets hoort is er echt wel iets anders aan de hand.
Weerstand- en condensatorwaarden in je buizenboek zijn richtwaarden en komen bijna nooit precies overeen met de werkelijkheid.
Als beginner is het wel lastig om buizenradio's te repareren omdat een ervaren reparateur door te meten vaak wel kunt inschatten of een weerstandswaarde nog wel een beetje klopt.
Die oude onderdelen zijn vaak veel beter dan de modernere, vooral condensatoren blijven vaak veel beter goed dan de nieuwere.
Voor elco's moet je wel een beetje oppassen, die kunnen uitdrogen en daardoor ontploffen als er plotseling na jaren ineens weer 300V op wordt gezet, maar als dat niet het geval is blijven ze veel langer heel.
Wat voor meetapparatuur heb je?
Ik ben een oude rot van 77 jaar, en we deden het vroeger met een natte vinger aan stuurroosters om al of niet een brom te horen.
Vergeet ook niet dat de toleranties van oude componenten vaak wel 20% is, en vooral elco's kunnen wel 50% afwijken, zelfs als ze nog nieuw zijn.
Ik wens je veel plezier met je nieuwe hobby.
Rieks
P.S. Pas op met een natte vinger een de hoogspanning, een flinke tik heb je zo te pakken,maar het is goed tegen reuma wordt vaak gezegd.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum