Potmeter Philips B5X82A-32 (Techniek Radio/TV)

door lethnjm @, Valkenswaard, 20.12.2020, 13:41 (1216 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Hallo Nico.

Dank voor je reactie.

Je geeft de voorkeur aan het koolstof stiftje als ruitertje/loper op de koperen draairing, bv uit een zachte potlood. Alleen van wege de zachtheid en dus minder slijtage van het koolspoor?. Ik heb de koolstof loper punt nog en die is inderdaad iets taps. Je idee met lijm had ik ook, alhoewel de punt nog mooi in het gaatje van de koperen ring klemt, dus ja lijm zou niet echt nodig moeten zijn en nu de groef in het spoor weg is kan deze het koolstof ruitertje ook niet meer omver duwen ahw. . (Ik dacht by the way ook om een klein kogeltje van een kogellager in het gaatje te klemmen, maar dat heb ik niet gedaan.) Ik de koolstof ruiter noet terug geplaatst omdat bij het testen met de koolstof loper punt op de gepolijste koolbaan ik nog steeds geen mooi verloop on de analoge ohm meter zag maar gestotter en heen en weer geflip van de wijzer. Dus dan maar het soldeer idee.

PS. Ik heb de hele koperen draairing gedemonteerd door de "eindnok ring" die gevelste is aan de draaiasje weg te boren. Later hoop ik een kleine tapje schroefdraad in het asje te tappen en met een klein schroefje het eind-nok-ringetje weer vast te kunnen zetten.
Door de koperen draairing te demonteren kan ik nu makkelijk het koolspoor polijsten. Ik gebruik grid 4000 polijst papier, da's misschien iets te fijn, want t gaat erg langzaam.
Ik heb ipv een vol koperen stukje ter plekke van de koolstof loper te solderen een dikke soldeer druppel aangebracht en deze ook iets gepolijst. Na testen was het inderdaad tot grote vreugde de eerste keer dat ik zag dat de wijzer van de analoge Ohm meter niet heen en weer stond te dansen maar rustig geleidelijk op en af liep. Dus het idee werkt wel degelijk. Wel moest ik met mijn vinger de soldeer druppel goed aandrukken op het koolspoor omdat het alles natuurlijk nu nog niet gemonteerd en los zit. De totale weerstand van de schijf is nu 1.2MOhm ipv de 1MOhm, nou ja, als het gekraak weg is , da's al heel wat.

Gr, Niek.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum