AM modulator met 402 spoelen (Techniek Overig)

door Wim Sanders @, Nuenen, 21.12.2020, 16:09 (1215 dagen geleden)

Beste medeforummers,

enige tijd geleden de AM modulator van Paul Brouwer gebouwd. https://www.nfor.nl/radioforumservice/index.php?p=artikelen&sub=artikel-am-ecc82

Na eerst wat experimenteren met een 402 spoel, helaas heb ik maar 1 zo'n spoel, het schema aangepast met 2 PP11 spoelen. De varco's heb ik vervangen door 2 mica varco's van 360pF.
In eerste instantie liep de oscillator niet.
Na wat experimenteren met de spoelen en varco's kwam ik er achter dat de centrale aansluiting van de mica condensator aan massa ligt. Dom natuurlijk, maar door aan te houden de misser toch gevonden.
Uiteindelijk het geheel in een aluminium kastje gebouwd. Tevens een Blue tooth ontvanger ingebouwd. Het geheel werkt dus wel, echter het volume is erg laag.
Vanmorgen de kast maar weer eens open gemaakt en allereerst de voeding van de BT ontvanger beter afgevlakt. Er zat nogal wat brom op het signaal.
Ik wilde daarna uitzoeken of er meer versterking uit de EF40 buis gehaald kon worden. De buis die erin zat geeft 6 mA, terwijl 3 mA de norm is. Dus de buis is in orde. Helaas geen andere buis op voorraad. Een EF40 van Pope deed niets op de tester. Uiteraard eerst de pennen schoon gemaakt met een glasborsteltje. Daarna maar eens gaan kijken wat de gegevens van deze buis zijn op John's website. Op mijn AVO MK3 moet de derde pen niet aangesloten worden. Schijnt een interne verbinding te zijn. Het schema erbij gepakt en wat blijkt: daar staat aangegeven dat de kathode op pen 3 zit, terwijl op de site van John en in de diverse buizenboeken staat dat de kathode op pen 7 zit.
Ik heb dat nog niet aangepast, maar wat vinden jullie ervan? Foutje in het schema?
Wie van jullie heeft deze modulator ook gebouwd en hetzelfde ontdekt?

Bij voorbaat dank

Wim.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum