De Plano van de Duivel (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 21.12.2020, 16:23 (1215 dagen geleden) @ gerard

Ik heb al heel wat plano's gehad, maar ik ben eigenlijk alleen maar versleten ecc85's tegengekomen. De eindbuizen en gelijkrichter gaan in mijn ervaring erg lang mee. Ze slijten wel, maar domweg onbruikbaar heb ik ze in 15 jaar nog niet aangetroffen.
Het afstemoog, ja, dat verbaast me niet.

Overigens staan de el84's in de b5x23a tam ingesteld, ze draaien op een voltje of 205 met 5v negatief, over een 100 ohm gedeelde weerstand. In de b6 of b7 toestellen krijgen ze heel wat meer voor hun kiezen. Die zijn ook met een ez81 uitgerust, in plaats van een ez80.
In mijn b7x14a draaien ze op 255v, met (oorspronkelijk) een gedeelde 82 ohm weerstand. In dat toestel heb ik de weerstand overigens gesplitst, want dat speelt vele honderden uren per jaar.
Overigens weet ik niet hoeveel mA ruststroom de buizen trekken in de b6 en b7 toestellen.

De module komt samen met z'n voeding aan de binnenzijde van de achterwand
Naast één van de speakers is ook ruimte, maar het inbouwen daar is lastiger. Er is niet zoveel ruimte 'over' in dit toestel, verrassend genoeg.

De geluidskwaliteit via bluetooth is beter, maar alleen omdat de FM zenders van tegenwoordig zeer zware audioprocessing gebruiken. Mijn eigen muziek heeft dat niet, dus dat zorgt voor heel wat minder gebonk/gestamp.
De FM ontvangst van dit toestel is de beste van alle plano's die ik heb gehad, interessant genoeg. Zelfs zonder antenne hoor ik een paar zenders.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum