wo. 13 jan. - LC-Kring over 'Nauwkeurig afstemmen' - online (Agenda)

door gerard ⌂ @, Zeist, 23.12.2020, 14:04 (28 dagen geleden)

Beste Radiovrienden,

Op 13 januari 2021 behandelt de Leren- en Contact-Kring het nauwkeurig afstemmen van radio's, vanaf de eerste mechanische indicatie tot de inbouw van digitale frequentietellers.
Om mee te doen ga je tegen halfacht naar ons Jitsi-kanaal.
Meedoen is gratis, er zijn geen parkeerproblemen, het is virusvrij, het kost geen reistijd. Je moet wel zelf eten en drinken meenemen.

Heb je zelf een frequentieteller (of ander afstemhulpmiddel) gebouwd of ingebouwd, dan mag je die natuurlijk met je webcam laten zien.
Er is een Diaserie bij de lezing.

Inhoud van de lezing:
Van mechanische afstemming tot de inbouw van frequentietellers.
Verre en zwakke stations ontvangen is een mooi ding, maar je wilt ook nog kunnen zien, op welke frequentie je radio is afgestemd, en dat is nog een heel ander ding.
De meest voorkomende mechanische indicatie, een afstemschaal met wijzer, is voldoende nauwkeurig voor lokale omroepstations. Wil je buitenlandse stations ontvangen en identificeren, zeker op de korte golf, dan is al gauw een aanvullend systeem nodig, zoals een ijkoscillator. Ongeveer veertig jaar geleden kwamen er toestellen met analoge afstemming en een digitale indicatie op de markt. En al weer ruim dertig jaar kennen we het gemak van PLL-gestuurde oscillators, digitaal aangestuurd en aangegeven, vaak ook nog met geheugens erbij.
De oude buizentoestellen en transistorradio's zijn natuurlijk het mooist, maar helaas ook erg onnauwkeurig. We behandelen de inbouw van frequentietellers, voor ongeveer tien euro verkrijgbaar bij Ali. Het resultaat: een soepel afgestemde en subliem klinkende buizenradio, met indicatie op een tiende kHz precies.


Op 10 februari gaat de LC-Kring over zelfbouwen met het TA7642 IC.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum