Tip herstellen uitgangstransformator (Algemeen)
Hallo forumlezers,
Momenteel ben ik bezig met de restauratie van een portable buizenradio van RCA type 54B5. Ik zal hier later op het forum wanneer de radio klaar is een volledig verslag van maken.
Tijdens de restauratie blijkt de uitgangstransformator aan de primaire kant te zijn onderbroken.
Ik heb dit al meerdere keren meegemaakt en het is me tot nu toe gelukt om de transformator weer te herstellen door gebruik te maken van onderdelen o.a. voedingstransformatoren.
Het verhaal hieronder gaat dus over het herstellen van een uitgangstransformator door gebruik te maken van een andere primaire wikkeling en deze weer aan te vullen met gemakkelijk wikkelbaar (relatief dik draad) van de secundaire wikkeling. Met als eindresultaat een transformator die mechanisch er hetzelfde uitziet.
In dit geval ging het om een kleine transformator (37*28*28) mm met een specifieke klembevestiging op het chassis.
De secundaire wikkeling zit (meestal) aan de buitenkant en is van (relatief) dik draad in dit geval 0,3 mm. Dus eerst deze maar verwijderd en tegelijk het aantal windingen geteld totaal 133.
Hierna komt de primaire wikkeling deze was 0,07 mm dik en je hoopt natuurlijk dat de breuk ergens bij het eerste aansluitpunt zit. Echter pas na 3160 windingen HOE IS HET MOGELIJK!!! kwam de breuk. Hierna zaten er nog 20 dus totaal 3180 windingen.
Uit ervaring weet ik dat dergelijk dun draad niet makkelijk met de hand gewikkeld kan worden en bezit geen wikkel machine. Om die reden heb ik al een paar keer gebruik gemaakt van een spoel lichaam, van een andere transformator, dat past op de ijzerkern van de defecte transformator. Soms kocht ik dan bewust meerde transformatoren van hetzelfde type (o.a. bij radio Twenthe) om van één, door afwikkelen, het aantal windingen te bepalen.
In dit geval had ik een voedingstransformator 117 Volt naar 24 Volt waarvan de afmetingen exact gelijk waren. De ohmse-weerstand primair gaf al wat hoop omdat deze 500 ohm was terwijl volgens het schema van de radio de ohmse-weerstand 333 ohm moest zijn.
Om het aantal wikkelingen primair te kunnen bepalen moest ik eerst de 24 Volt secundaire verwijderen en tellen (waren er 864) Immers als je het aantal windingen secundair weet dan kan je ook uitrekenen wat er primair aan aantal wikkelingen zit. Dit waren er 4212 dus t.o.v. de defecte transformator waren dit er 1023 te veel. De draaddikte was 0.07mm. Dus gelijk aan die van de defecte transformator. Soms kan je het aantal wikkelingen primair laten zoals het is maar dan moet je het aantal secundair aanpassen. In dit geval zou dit betekenen dat er veel meer wikkelingen met dik draad zouden bijkomen en daar was geen ruimte voor.
Dus er moesten 1032 wikkelingen verwijderd worden. Dit is geen probleem omdat afwikkelen makkelijker (mag ook afbreken, etc) is dan opwikkelen.
Nadat ik deze wikkelingen verwijderd had, klopte de ohmse-weerstand ook en moest ik alleen nog de 133 wikkelingen secundair aanbrengen met 0,3 mm draad. Ik had eventueel ook het oude draad kunnen gebruiken, echter toch maar nieuw gebruikt. Hierna is het ijzer en bevestiging van de defecte transformator gebruikt waardoor alles weer origineel lijkt.
Het resultaat zie je hieronder.
Met vriendelijke groet,
Loek