Spoel S50 Philips 21TX280A (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 28.12.2020, 22:02 (1186 dagen geleden) @ Peter van den Bosch

Beste Peter, ik denk dat je gloeilamp te licht is. De buizen hebben alle een gloeistroom van 300 mA. Bij een 75 W. lamp gaat er c.a. 340 mA lopen bij 220 V. Echter, als de gloeidraden koud zijn dan is de weerstand veel lager. Die kan dan wel zo laag zijn dat je gloeilamp nagenoeg op volle sterkte gaat branden. Na enige tijd zal, nadat de buizen gaan opwarmen, de weerstand toenemen en de lamp zal zwakker gaan branden.

De gloeidraad van de beeldbuis zit nagenoeg aan het eind van de gloeidraadketen. Een flinke sluiting in de gloeidraad van de beeldbuis kan nooit een zodanige stroom doen lopen dat de hoofdzekering er uit gaat. Daar de lamp uit gaat als je de beeldbuis loskoppelt, is het in feite uitgesloten dat de fout in het gloeidraadcircuit zit.

Neem eens een gloeilamp van 100 W. en probeer dan nogmaals, met alle buizen er in. Als je het toestel inschakelt zal de lamp behoorlijk fel gaan branden en daarna geleidelijk aan zwakker gaan branden. Veel kan er niet fout gaan, door de gloeilamp wordt de stroom begrensd op nog geen 0,5 Amp. Gewoon even het toestel aan laten en kijken of de gloeilamp zachter gaat branden.
En als je helemaal op safe wilt spelen, dan maak je tijdelijk X1 los aan één kant, dan is alleen het gloeidraadcircuit actief.
Gaat dan alles goed, dan proberen met de volle spanning er op. Indien dan alles goed gaat, dan X1 weer aansluiten en op dezelfde manier testen.

Over het algemeen geldt: Hoe zwaarder het apparaat hoe zwaarder de gloeilamp moet zijn. Met een 60, 40 of 25 W. gloeilamp zodat eerder iemand suggereerde, gaat het echt niet.

En je hoeft die lamp natuurlijk niet op een plankje o.i.d. te monteren. Je neemt een stuk tweelingsnoer, monteert aan de ene kant een steker en aan de andere kant een contrasteker. Eén van de twee draden knip je ergens door en aan de ontstane draden monteer je een fitting. Klaar.

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum