Klopt dit wel (1A2 schema) (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 29.12.2020, 13:10 (1213 dagen geleden) @ gerard

Heel erg bedankt voor jullie bijdragen! Ik heb hier heel veel aan.

@Marcel: ik had de schakeling als triode gemist en zat veel te ingewikkeld te denken omdat een pentagrid converter werd gebruikt. Zat dus te denken in de richting van onderkant is LF quenchen en bovenkant is HF osc, etc. Dit is natuurlijk eigenlijk een heel simpele schakeling! Misschien voor deze pit gekozen omdat een handige figuur er nog een baal van had liggen, of omdat toch niet elke batterijtriode voor 100MHz geschikt is...

@Piet: dit is toch wel goed gezien! Ik miste ook de fase-omkering die je voor oscillatie nodig hebt. Je zou dit kunnen verkrijgen met een tak op de spoel...
@Jaap: ... toch ga ik voor de oplossing van Jaap met het schema waarin de capaciteit van de tankkring in het midden geaard is.
Uiteindelijk is de benodigde aanpassing in het schema dus maar heel gering: de regel-C die getekend is bestaat uit de serieschakeling van de twee condensatordelen, en de middentak moet worden geaard! Dit staat niet in het schemaatje getekend, ik betwijfel ook of het duidelijk in de Chinese begeleidende tekst wordt uitgelegd. Misschien is hierin dan toch de reden te zoeken dat veel bouwers teleurgesteld raakten over de werking.

@Wolfgang: dat heb je snel voor elkaar! Maar heb jij ook het midden van de tankkring (spoel of condensator) voor HF geaard? Anders kan hij nooit genereren en blijft het een eenkringer.

Dat je voor FM op de flank moet afstemmen was me wel duidelijk.

@Sieme: die belasting door de antenne moet ik dus goed in de gaten houden, misschien de twee spoelen van de antennetransformator niet te dicht bij elkaar?

Ik weet nu genoeg om enig vertrouwen in het projectje te krijgen en ga hem tzt met goeie moed opbouwen!
Zo snel als Wolfgang kan ik het niet, maar ik zal weer een keer van me laten horen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum