Schema gezocht voor Zweedse Philips BS 531 A (Gezocht)

door Maarten Bakker @, Haarlem / Delft, 06.01.2021, 15:30 (15 dagen geleden) @ HidJac

Meten in circuit lukt vaak niet, dus daar zal het aan liggen. In principe zijn papiercondensatoren (zoals teerknollen, maar soms uitgezonderd dure ingeblikte types met glazen seals in professionele apparaten) altijd stuk, heb op het moment een BX511A op de werkbank staan die tot voor enige tijd nog gespeeld heeft en de componenttester geeft voor allemaal een te hoge capaciteit en/of een hoge verliesfactor aan. De ratelcondensator had al wat inhoud eruit gegooid ooit.

Toch zou ik adviseren om ze niet ongezien allemaal ineens te vervangen als je geen ervaring hebt. De kans dat er dan wat foutgaat dat je niet makkelijk kunt achterhalen, is veel te groot. Het is handiger om eerst de gevaarlijke exemplaren te vervangen en daarna steeds het toestel te testen nadat je wat vervangen hebt.

De gele condensatoren zeggen me zo niets, dat zal lokaal Zweeds fabrikaat zijn. Misschien kun je eens wat foto's plaatsen?

De condensatoren in de blikken bus zijn afvlakelco's achter de gelijkrichter. Als er geen lekken of beschadigingen zichtbaar zijn, formeer ik die eerst en als de lekstroom ruim onder 1mA komt verklaar ik ze goed.

- De ratelcondensator zit vaak over de gelijkrichter of over de secundaire wikkeling van de trafo en is een papiercondensator.

- De koppelcondensator zit aan G1 van de einbuis, kan soms ceramisch zijn en is dan meestal wel goed

- De ontstoorcondensator zit in het primaire circuit ergens tussen de netschakelaar en de trafo.

- De boucherotcondensator of condensatoren gaan direct of via een spoel van de anode van de eindbuis naar massa. Eventueel niet naar massa maar naar de voeding (dus over de eindtrafo).

In veel radio's kom je niet alle 4 tegen, maar dit zijn wel de plekken waar een defect de grootste schade aanricht.

Bij de BX320A moet je even uitkijken met het uitvoeringsnummer, er is een -01 versie met een iets ander schema. Ik ga uit van de basisversie dus zonder uitvoeringsnummer.

- ratelcondensator afwezig
- koppelcondensator C32 -> 10n 400V papier
- ontstoorcondensator afwezig
- boucherotcondensator C33 -> 4n7 1000V papier


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum