Restauratie GM4132 (Techniek Radio/TV)

door Aarnout @, Vleuten, 08.01.2021, 22:20 (1421 dagen geleden)

Ik heb me kort geleden aangemeld en al wat draadjes bekeken en ook beantwoord, maar het is denk wel aardig om aan de hand van aan kort restauratieverslag van een recente aankoop even een korte kennismaking te doen. Sinds kort heb ik nl.l. de radiohobby weer opgepakt en aantal nog lopende projecten vanuit het verleden weer opgepakt. In totaal heb ik zo'n 14 radio's en 7 Philips meetinstrumenten staan (voornamelijk de zwarte frontplaten serie).
Recent ook een aantal aardige aankopen gedaan via marktplaats waaronder deze Philips GM4132/01 LF-voltmeter van 1940, stalen kast. Misschien kan iemand hem beter dateren, op internet is weinig info te vinden. Ik ga er in elk geval vanuit dat deze van 1940 is. Ik heb ze ook met bakelieten kast gezien, maar deze heeft dus een stalen kast. Gelukkig wel een schema kunnen vinden.
[image]
De meter heeft 40 jaar als decoratie in een vitrine gestaan. Het was wel een gok, de eigenaar wist er niets over te vertellen. Waar ik al een beetje bang voor was kwam helaas uit, de draaispoelmeter zat vast. Bij openmaken bleek er verder al aan gerommeld, van de AF7 was de topaansluiting afgebroken en bij de AC2 was een poging gedaan deze weer vast te zetten in de voet en de afscherming weer in orde te maken.
Maar het belangrijkste was natuurlijk de meter. Oorzaak bleek uiteindelijk stukjes glas van de spiegelschaal te zijn die afgebrokkeld waren en klem zaten in de luchtspleet.
[image]
Met veel beleid is het me gelukt om de meter open te maken en de splinters die aan de magneet geplakt zaten weg te halen. Het lastigste was misschien nog wel de correcte afstelling van de ophanging en het wegkrijgen van de hysterese. Hierbij wat foto's.
[image]
Het binnenwerk van de draaispoelmeter is uitneembaar
[image]
Verder ook de 3 teercondensatoren alle min of meer lek. Met alvast een nieuwe AC2 erin doet de 2e versterkertrap het alvast weer. De lekkage van de koppel-C tussen de AC2 en de meter is zelfs zodanig dat deze enigszins uitslaat. Geen geruststellende gedachte dus om deze te laten zitten. Het is nu verder nog even wachten op de overige onderdelen.
[image]

Restauratie GM4132

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 08.01.2021, 22:52 (1421 dagen geleden) @ Aarnout

Welkom op het forum. Altijd eer van je werk als je zoiets opknapt :)

Voor de nauwkeurige datering van een specifiek exemplaar is het het handigst om zoveel mogelijk opdrukken, stempelingen en codenummers van onderdelen op de foto te zien, dus als je het leuk vind zou je eens op zoek kunnen gaan. Inclusief typeplaatje, buizenbezettingsplaatje, meterschaal e.d.

Vanaf ongeveer 1948 is het dateren van buizen ook vrij makkelijk, maar daar heb jij nu niets aan.

Verder geen garantie dat er wat nauwkeurigs uitkomt, maar niet geschoten is altijd mis.

Restauratie GM4132

door Aarnout @, Vleuten, 08.01.2021, 23:02 (1421 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Dank voor het snelle bericht. Ik zal nog eens nauwkeurig gaan zoeken naar dateringskenmerken en foto's maken. Ik had hem zelf op 1940 ingeschat omdat ik ervan uit ging dat de stalen uitvoering de eerste is en het type van voor de oorlog stamt.
Het geeft voldoening om een apparaat wat meer dan 40 jaar een decoratieobject is geweest weer tot leven te wekken.

Restauratie GM4132

door Aarnout @, Vleuten, 10.01.2021, 10:54 (1419 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Gisteren wat foto's gemaakt van kenmerken die misschien iets zeggen over de ouderdom. Het typeplaatje:
[image]
Het is dus de 01-uitvoering. Het Philips-logo:
[image]
Het buizenbezettingsplaatje:
[image]
Verder zitten er deze kartonnen koker-elco's in, geeft dat nog een indicatie?
[image]
Het enige kenmerk wat ik kon vinden op de voedingselco's was dit getal, is dat het jaartal?
[image]
De voedingselco's vertonen overigens een lekstroom in de orde van 100uA, dus die heb ik lekker laten zitten. Als je dat vergelijkt met de lekstroom van zo'n 50uA van de teercondensatoren. Zijn er op de teercondensatoren nog datum kenmerken te vinden?
Op de meterschaal staat dit nummer:
[image]
De spiegelschaal moet eigenlijk vervangen worden. Ik weet dat je bijv voor buitenspiegel van auto's glas kunt laten snijden in elk vorm die je maar opgeeft. Heeft iemand toevallig ervaring met het laten maken van een nieuw spiegelglas?

Restauratie GM4132

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 10.01.2021, 15:06 (1419 dagen geleden) @ Aarnout
Bewerkt door Maarten Bakker, 10.01.2021, 15:15

Vrij weinig datumcodes, misschien inderdaad die 47, wat dan weer meerdere dingen kan betekenen (1937 of 1947 zijn kandidaten als het een datumcode is, de 4 zou voor april kunnen staan of minder waarschijnlijk voor week 4). Het nummer van het buizenplaatje zou in theorie terug te voeren moeten zijn naar de volgorde van uitdelen van de nummers, maar ik ken te weinig andere nummers om er wat van te zeggen, en als het ontwerp over de oorlog heengetild is dan an het nummer alsnog voor de oorlog zijn uitgegeven. Wat is het codenummer van het typeplaatje? Kan ik op de foto net niet zien.

Van de kartonnen kokers weet ik niet precies wanneer ze gebruikt zijn, maar net als op de teerknollen zal daar wel een datumcode op staan. Ik weet niet zeker of in die jaren hetzelfde formaat gold, maar de types die ik ken zijn gemarkeerd als M.Y of MM.Y dus bijvoorbeeld 6.1 voor juni 1951.

Staat er trouwens niets op de trafo?

Verder de /01 achter het typenummer. Bij meetinstrumenten werd dit nummer doorgaans gebruikt om de revisie van het ontwerp aan te geven. De eerste uitvoering was /00 of zonder uitvoeringsnummer. Bij een latere uitvoering neemt de kans op naoorlogse productie denk ik toe. Ook het gebruik van een / in plaats van een - associeer ik met iets latere modellen. Met een gigantische slag om de arm zou ik met de gegevens die nu bekend zijn, aan 1947 denken, op basis van 1 nummer waarvan niet 100% zeker is dat het om een datumcode gaat. Dat kan dus nog veranderen.

Restauratie GM4132

door Aarnout @, Vleuten, 10.01.2021, 19:26 (1419 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hier nog een foto van de codering van het typeplaatje:
[image]
Volgens mij staat er E4072.41 Die E zal wel op Eindhoven slaan. Van die uitvoeringsvolgnummers /01 enz ben ik op de hoogte, heb meerdere meetapparaten staan.

Hier ook nog een foto van een teercondensator:
[image]
470nF, de rest zal productiecode zijn. Dezelfde code A0 lijkt op de weerstand eronder te staan.
Toevallig heb ik vanmiddag ook de voedingselco van mijn Philips 680A uitgebouwd deze moet gerestaureerd worden. Deze heeft een ander soort datumcodering H.04.40, april 1940 dus. Zou erop kunnen duiden dat de meter van na de oorlog stamt.

Ik denk dat we die conclusie moeten trekken, het ging me er ook v.n.l. om om te weten of het misschien toch een voorloorlogs exemplaar is, maar waarschijnlijk niet dus.

In elk geval bedankt voor de hulp.

Aarnout

Restauratie GM4132

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 10.01.2021, 21:30 (1419 dagen geleden) @ Aarnout

Ik lees de datumcode als 0.4 waarbij de A bij de waarde hoort. Alleen die 0 staat dan weer voorop in plaats van achterop zoals in 1951. Ik denk dan eerder aan april 1940.

Als er op de elco's en op de trafo nog leesbare codes opduiken, houd ik me aanbevolen. Op het moment heb ik mijn eerste indruk bijgesteld van 1947 naar 1940. Als andere codes een consistent beeld laten zien is er meer zekerheid te krijgen.

De E in het codenummer zou inderdaad voor Eindhoven kunnen staan, maar het kan ook de 5e letter zijn van nadat men nieuwe codegroepen invoerde die met letters begonnen. Dat zou kort voor de oorlog gebeurd kunnen zijn (codenummers die met A1 beginnen zijn van ergens rond die tijd en na de oorlog door A3 vervangen - waarom weet ik niet, er zijn nog veel onduidelijkheden rondom coderingen van die tijd).

Restauratie GM4132

door Aarnout @, Vleuten, 12.01.2021, 15:02 (1417 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Op de elco's staan geen verdere coderingen. Nu zou het dus 1940 of toch 1947 kunnen zijn.
Ik bedacht me toen opeens dat de elco's zelf nog een goede aanwijzing kunnen geven.

Voor zover ik nu kan nagaan zijn het n.l. droge elco's, en dat duidt toch op na-oorlogs? Het is nu wat lastig te controleren omdat alles weer ingebouwd is, maar als ik ermee verder ga zal ik dat nog eens controleren.

Restauratie GM4132

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 09.01.2021, 01:16 (1420 dagen geleden) @ Aarnout

Prachtig verslag van volgens mij aardig zeldzame meter.

Instrument daar moet je echt voor gaan zitten is mijn ervaring.
Lukt niet altijd maar ook ik heb op die wijze wel eens meters weer aan de gang
gekregen.
Is oppassen.

Mooi dat het gelukt is.
Inderdaad oude meters kunnen met name door magnetisme en jaren vuil aan trekken.
Hoeft maar een friemeltje te zijn en gaat mis.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Restauratie GM4132

door gerard ⌂ @, Zeist, 09.01.2021, 09:56 (1420 dagen geleden) @ Aarnout
Bewerkt door gerard, 09.01.2021, 10:03

Verder ook de 3 teercondensatoren alle min of meer lek. Met alvast een nieuwe AC2 erin doet de 2e versterkertrap het alvast weer. De lekkage van de koppel-C tussen de AC2 en de meter is zelfs zodanig dat deze enigszins uitslaat. Geen geruststellende gedachte dus om deze te laten zitten. Het is nu verder nog even wachten op de overige onderdelen.

Je schrijft niet waar je precies op wacht. Ik kan me bijna niet voorstellen dat de voltooiing van deze reparatie weken stilligt omdat je op drie condensatortjes wacht. Maar als dat toch zo is, mag je best even in Zeist wat condensators komen halen, is ook weer niet het einde van de wereld.

Zeggen de onderste cijfertjes op dit geschrift iets over het jaar van uitgifte?

Restauratie GM4132

door Aarnout @, Vleuten, 09.01.2021, 12:09 (1420 dagen geleden) @ gerard

Ik ben ook nog met een aantal radio's bezig waarvoor ik ook nog wel e.e.a. niet heb liggen, dus ik wacht nog even om alles een beetje tegelijk te kopen.

Die handleiding heb ik inderdaad ook gevonden, maar die datumcode was me nog niet opgevallen. die heb ik gevonden op veel handleidingen. Dat geeft de uitgiftedatum aan, 28 feb 1945. Net na de oorlog (althans voor Philips dan). Ik heb ook servicedocumentatie van voor de oorlog gevonden.

Restauratie GM4132

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 09.01.2021, 16:45 (1420 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door Maarten Bakker, 09.01.2021, 16:52

66 075 32.2-27 28/245 - K833

Gedrukt in februari 1945, bij de vaste drukkerij van Philips in Eindhoven (drukwerkkengetal K833).

Ik weet niet wanneer Philips stopte met het aanbrengen van een kengetal op drukwerk. Rond 1941 ingevoerd door de bezetter, en na de bevrijding op enig moment niet meer verplicht. Het zou dus kunnen dat het drukwerk tussen 1941 en 1945 is voorbereid. De versie van 1945 hoeft dus geen eerste druk te zijn.

Veel meetapparaten bleven lang in productie, of werden over de oorlog heengetild. Ik kwam bijvoorbeeld een gebruiksaanwijzing tegen die in 1940 gedrukt was en in 1950 ook nog eens een keer. Het bijbehorende apparaat kan alsnog ruwweg ergens tussen 1935 en 1950 gemaakt zijn.

Restauratie GM4132

door Aarnout @, Vleuten, 09.01.2021, 17:15 (1420 dagen geleden) @ Maarten Bakker

De periode die je noemt klopt grofweg. Ik heb inmiddels ontdekt dat de opvolger van de GM4132, de GM6007 in augustus 51 aangekondigd is: https://www.radiodatabase.nl/e-books/philips%20service%20maandblad/51-08.pdf
De meetapparatenserie met de gespoten zwarte behuizing stamt vanaf 1935.
Ik ga zo nog wat foto's maken, maar ik realiseer me nu dat de bedrading al PVC-isolatie heeft, wel nog in oliekous. Zegt dit nog iets over de periode? Misschien toch na-oorlogs?

De datering van drukwerk werd nog in de jaren 60 gebruikt overigens, heb nog een handleiding van een GM2317 gedateerd in 1961 met gelijksoortige datumcode.

Restauratie GM4132

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 09.01.2021, 18:32 (1420 dagen geleden) @ Aarnout

Die datumcode is inderdaad nog jarenlang gebruikt, zeker tot in de jaren '70. Later werden dat afhankelijk van het document diverse verschillende coderingen zoals MM-YY, YWW waarbij WW ook een maandnummer van 61-72 kan zijn, en waarschijnlijk nog wel wat andere varianten ook.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum