Condensatoren Telefunken pijlontvanger (Techniek Radio/TV)

door M. van Dijk @, Moergestel, 10.01.2021, 00:01 (7 dagen geleden)

Hallo!

Ik heb even geleden van een collega een loeizware jaren 50 pijlontvanger gehad. Half uitelkaar gehaald heb ik hem gekregen en schema's zijn niet te vinden (het is een PE 103/2 ontvanger). Een leuke uitdaging dus.

Ik heb hem vanavond opengeschroefd om te kijken in welke staat het apparaat zich bevond. Alhoewel hier en daar wat draden los waren gesoldeerd is er gelukkig vrij weinig in gerommeld! Mechanieken zijn nog perfect in takt, weerstanden meten vrijwel allemaal binnen een paar procent van wat ze horen te zijn, electrolyten hebben een erg lage interne weerstand en zijn klaar om vervangen te worden. De netsnoer was eraf gehaald dus ik verwacht dat de radio in deze staat niet over 230 heeft gehangen wat ook gerust stelt.

Er is alleen een apart type film condensator gebruikt in de radio die ik eigenlijk nooit eerder tegen ben gekomen. Aan de multimeter lijken ze binnen 20% van hun waarde te liggen, meestal te laag, een enkeling iets te hoog. Ik heb niet de apparatuur om lekkage te meten van die condensatoren dus nu is de vraag:

Wat denken jullie, vervangen of niet?

Met vriendelijke groet,
Mareijn

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum