B6X92A (Techniek Radio/TV)

door Robert Gribnau, 22.01.2021, 06:16 (1189 dagen geleden) @ Franc
Bewerkt door Robert Gribnau, 22.01.2021, 06:33

Dit is hoe ik er naar kijk.

Het schema van het LF gedeelte stemt behoorlijk overeen met de 'normale' sepp schakelingen. Het meest afwijkende is in mijn beleving dat de anodespanning van de fasedraaier wordt verkregen vanuit het knooppunt van de beide eindbuizen (de dc-koppeling is ook opvallend en vereist bijvoorbeeld dat het rooster van de fasedraaier op een positieve voorspanning staat die via een spanningsdeler van de kathode van de EL84 wordt verzorgd, maar is verder niet echt een afwijking van het sepp concept). Die spanning is gemiddeld relatief laag maar voldoet blijkbaar. De EL86 heeft in het sepp concept een veel hoger ingangssignaal nodig dan de EL84. Dat wordt bereikt door de anodespanning van de fasedraaier af te nemen van dat knooppunt dat qua spanning 'danst' (de fasedraaier is 'gebootstrapt'). In versterkers als de AG9015 gebeurt dat ook door de anodespanning voor de fasedraaier af te nemen van het schermrooster van de bovenste EL86 omdat ook daar de spanning 'danst' (en wel evenredig aan de spanning op het knooppunt tussen de twee EL86's).

Waarom precies een EL84 is toegepast, weet ik natuurlijk ook niet. Maar zoals Maurice al opmerkte, gebeurde dat bij Philips wel vaker. Als de totale uitgangsimpedantie maar ongeveer op 800 Ohm uitkomt. Dus als (Rload EL84 + Rload EL86) / 4 = ca. 800 Ohm. De Rload per buis is vanwege de pentode schakeling ongeveer Vak / Ia.

Kun je zien of R42 van 56K in jouw radio er vanaf het begin in heeft gezeten? Of is die ooit verwisseld? In het laatste geval heeft een vorige eigenaar misschien gedacht dat de balans van de fasedraaier er beter door zou worden (vanwege R36 = 56K) maar dat gaat in dit concept dus niet op (de EL86 heeft immers een grotere roosterwisselspanning nodig dan de EL84 + de anodevoedingsspanning 'danst' + er wordt positief teruggekoppeld via R72 wat mogelijk ook invloed heeft op de balans).

De C van 10n tussen knooppunt van de eindbuizen en massa zit er mogelijk om oscillaties te voorkomen. Misschien is die door een vorige eigenaar verwijderd met het idee dat het hoog er beter door zou worden?

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum