Philips X26K141 spelend gemaakt (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 22.01.2021, 18:59 (1212 dagen geleden) @ René1968

Ik heb zelf twee goed spelende K7s in meubel. Zo eentje als die van jou in meubel en dan ook nog een "oer-K7" in meubel (met A63-11X beeldbuis)

Beide toestellen spelen erg mooi, maar wat me opvalt is dat ze echt de 15à20 minuten opwarmtijd nodig hebben die ook bij de afregelingen in de service manual beschreven staan.

De Oer-K7 staat erg blauwig en donker als hij koud is. Met op te warmen wordt het beeld helder en contrastrijk. Toestel heeft in zijn leven eigenlijk bijna nooit in bedrijf geweest (apart verhaal). Die oude beeldbuis is nog 100% van emissie.

Hetzelfde met die andere. Die staat juist té licht bij start en erg groen. Wordt ook erg netjes na een kwartiertje.
Ik heb gemerkt dat het eerste kwartier de boosterspanning bij beide toestellen erg verloopt. Daarvan de G2 spanningen van de beeldbuis afgetakt als ik me nog goed herinner. Vandaar die kleurschommelingen.

Het lijkt wel iets normaals te zijn bij buizenbakken. De K6 en de KM1 houden ook niet dezelfde helderheid. Zelfs m'n oude Loewe-opta (F921) verandert van helderheid.
Enkel mijn K8 verandert nauwelijks.

Hoe langer ze hebben stilgestaan, des te erger dit fenomeen vind ik. Het zal dus werkelijk wel de moeite lonen de boel even te laten draaien :-D


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum