Probleempjes Philco 60 - 1935 (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 25.01.2021, 14:44 (1180 dagen geleden) @ Marc1963

Die converter heb ik via de Duitse Ebay 2de hands aangeschaft.
Juist vanwege het feit dat deze specificaties vermeld stonden.
Of deze ook daadwerkelijk de frequentie omzet van 50 naar 60 Hz is mij niet bekend.

Ik heb een paar jaar geleden ook zo'n aanschafje gedaan. Leek mij namelijk wel handig voor bijvoorbeeld Amerikaanse klokradio's (niet dat ik die heb). Hier het stickertje:

[image]

Helaas, een wonderproduct was het niet, maar een gewone verhuistrafo. De frequentie van de uitvoer is gewoon 50Hz. Je kunt ook met een ohmmeter vaststellen dat het een autotrafo is. Een van de uitvoeren is verbonden met een van de invoeren (0 Ohm).

Gelukkig maakt de netfrequentie voor radio's weinig verschil, van draaien op 50 ipv 60 Hz zal die radio echt niet merkbaar slechter gaan spelen.

Omdat je een nogal overgedimensioneerde trafo hebt, kun je ook even naar de nullast kijken. Deze verhuistrafo's gebruiken namelijk uit het net ook vermogen wanneer ze onbelast zijn, dus als je radio uit staat. Bij mijn trafootje is dat 3,5W (en dat llopt 24x7 door, kosten 8 euro per jaar). Maar bij zo'n joekel als jij hebt kan het misschien wel 10W zijn.
Daarom ben ik eigenlijk tegen het gebruik van trafo's waar die niet primair geschakeld worden. Ik zou dus voor jou zeggen: even het nulverbruik opmeten (met de Watt-meter) en liefst een snoerschakelaar voor de trafo aanbrengen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum