negatieve roosterspanning (Algemeen)

door mikkes, 07.01.2009, 16:13 (5801 dagen geleden)

Wie kan mij uitleggen hoe negatieve roosterspanning op de zg moderne manier werkt;met een weerstand van 10 mohm tussen stuurrooster en massa..alvast bedankt

negatieve roosterspanning

door Huub @, 07.01.2009, 16:24 (5801 dagen geleden) @ mikkes

enkele "zwerf" elektronen belanden op rooster en vinden hun weg naar massa
via de lekweerstand , zo staat het mij bij ,
stroom I is van plus naar min , elektronen stroom van min naar plus dus rooster wordt negatief
gr Huub

negatieve roosterspanning

door mikkes, 07.01.2009, 17:31 (5801 dagen geleden) @ Huub

duidelijk erg bedankt..

negatieve roosterspanning

door huub.jak, 07.01.2009, 19:26 (5801 dagen geleden) @ mikkes

Hallo ik wil wel even dit vermelden ,als imand iets zelf wil maken dan is een stuk geredschap al een weerstand schakelkast met 3,schakelaars in flink wattsvemogen handig .ook een condensator decade capp brice. 600.volt. voor afregelen div,stromen stopweerstand, katode en degelijke .ook een tweede schoop met los horiezont,en vertikaal, met toongenerator,met zware afsluit weerstand,LSPR, om werkpunkt en negetief en stijlheid te venemen. en met passende gegevens van te gebruiken componenten,. ik vermeld dit niet voor ider een maar voor sommige, technuiten, huub jak,

negatieve roosterspanning

door Henk Sanders @, Nuenen, 07.01.2009, 19:20 (5801 dagen geleden) @ Huub

Huub, je moet voortzichtig zijn met hoge waardes voor de g1-lekweerstand.
Buizen ontwikkelen tijdens hun levensduur een metaalneerslag op de mica's
en dat betekent als regel dat zich dan een isolatielek gaat vormen
tussen het eerste en het tweede rooster.
Vooral als je dan een Rg1 van 10 MOhm gebruikt wordt dat eerste rooster
in plaats van negatief juist positief en dan bestaat het risico dat je
kostbare buis lekker heet wordt en na verloop van tijd zich zelf opblaast.
Om die reden staat er in het buizenhandboek een maximaal toelaatbare waarde voor Rg1.
Het systeem waar jij het over hebt is dus alleen goed voor voorversterkertrappen met
hoge waardes voor Ra en Rg2 waardoor de buisinstelling niet zo snel kan weglopen.
Een ander nadeel van die 10 Meg is de hoge ruis van zo'n grote weerstand waar je bij
laagfrequent voorversterkers last van kunt gaan krijgen; dat hangt af van het LF-signaalniveau
op dat eerste rooster.
Sorry voor dit lange verhaal maar misschien heb je er iets aan ?

Groeten,
Henk Sanders

negatieve roosterspanning

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 07.01.2009, 19:29 (5801 dagen geleden) @ Henk Sanders

De hoogohmige lekweerstand (10 tot 22 Mohm) werd vrij vaak toegepast bij triode l.f. voorversterkerbuizen zoals de EBC41 en EBC81.

Philips zegt hierover in de EBC81 datasheet:

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio

negatieve roosterspanning

door huub.jak, 07.01.2009, 19:40 (5801 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo john ik kom ook wel ees hoge lekweerstanden tegen met ecl 86. en heb ook gemerkt als men dat veranddert brom. van uit het schassis, vandaar jij dat zegt geloof ikdaar in, gr huub

negatieve roosterspanning

door Henk Sanders @, Nuenen, 07.01.2009, 20:28 (5801 dagen geleden) @ John Hupse †

Dat klopt helemaal John, maar bij ECC81/82/83 mocht het al niet meer.
Die waren in normaal bedrijf al vrij heet en niet stabiel genoeg voor
deze instelling.
Rg1-max voor deze drie (n.b. met Rk!) is 1 resp. 2 MegOhm.
Bij EF86 zie je dat het alleen mocht als Wa beneden 0,2 Watt bleef.

Het hele verhaal had overigens niet alleen met isolatielek van doen
maar ook met roosteremissie, vandaar die Wa-begrenzing.

Groeten, Henk Sanders

negatieve roosterspanning

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 08.01.2009, 09:22 (5801 dagen geleden) @ Henk Sanders

maar bij ECC81/82/83 mocht het al niet meer.

Dergelijke hoogomige roosterlekweerstanden werden indertijd toch vrij vaak gebruikt. Er moet natuurlijk wel een praktische reden voor zijn, je gebruikt roosterlek weerstanden tussen 5 en 22 Mohm eigenlijk alleen wanneer de ingangsweerstand van de l.f. versterkertrap duidelijk hoger moet zijn dan 1 Mohm.

Bij ECC81 en ECC82 buizen zal dit niet snel het geval zijn, een ECC81 is ontworpen als h.f. buis, en alleen al vanwege de ruiseigenschappen gebruik je zo'n buis niet hoogohmig. Bij een ECC82 zou het eventueel wel kunnen, maar de kracht van deze buis ligt niet direct bij voorversterkers (de buis heeft immers een lage versterking en komt meer tot z'n recht als oscillator of lijnversterker).

De ECC83 kan wel met succes gebruikt worden met dergelijke lekweerstanden, mits ingesteld op een lage anodestroom. Hetzelfde geldt voor de EF86. Natuurlijk moeten er wat voorzorgsmaatregelen genomen worden in het ingangscircuit, zoals het gebruik van lekvrij isolatiemateriaal en lekvrije koppelcondensatoren.

In eenvoudige radiotoestellen zoals bijvoorbeeld de Philips B0X15U gebruikte men deze schakeling om een zo groot mogelijk l.f. signaal te realiseren met weinig onderdelen. Bij wat duurdere apparatuur is het vaak beter om een buisje meer te gebruiken waardoor de stabiele werking wordt gegarandeerd.

--
http://www.hupse.eu/radio

negatieve roosterspanning

door soundman2 @, Wouw, 07.01.2009, 23:19 (5801 dagen geleden) @ John Hupse †

De hoogohmige lekweerstand (10 tot 22 Mohm) werd vrij vaak toegepast bij triode l.f. voorversterkerbuizen zoals de EBC41 en EBC81.

Philips zegt hierover in de EBC81 datasheet:

[image]

Echt blij hoefde je daarmee niet te zijn. Mijn vader verkocht in de jaren 50 een Philips mengversterker van 40 watt en die had het euvel dat bij enige oversturing, bijv wat te hard spreken tegen de microfoon, een buis afgeknepen werd en dat de weergave verre van ideaal was.
In die tijd ging hij daarvoor terug naar Eindhoven (hij wist inmiddels uit eigen onderzoek wat het probleem was). Daar sloot de TD netjes een toongenerator aan en de versterker deed precies wat hij moest doen, dus geen probleem. Mijn vader vroeg dan toch maar eens een micro aan te sluiten en jawel, Philips moest toegeven dat het niet helemaal werkte zoals je zou willen, bovendien ging het allemaal goed, als je niet te hard in de micro sprak....... Met de versterker was dus niets mis en Philips deed er niets aan.
Thuis acuut de weerstand vervangen door een veel lagere waarde en het probleem was opgelost en de klant tevreden.
Zo ging dat in de jaren 50.....

Henk Roovers

negatieve roosterspanning

door huub.jak, 08.01.2009, 15:34 (5800 dagen geleden) @ soundman2

Hallo soundman ik meen dat al eens erder vernomen te hebben is dat niet een afsluitweerstand.? ik heb ook voor jaren P A gemaakt met philips versterkers,desondaks wat kabeltrafo mic,toch wat brom. een technicus van valkenberg atenteerde mij daar op een weerstandje naar massa, mischien heeft hij dat van je vader dat overgenomen,? huub.j

negatieve roosterspanning

door huub.jak, 07.01.2009, 19:36 (5801 dagen geleden) @ Henk Sanders

Henk ieder vehaal lees ik graag men steekt er wat van op,de meeste mensen waar ik ook weer van geleert heb liggen op het kerkhof. als men een radio repareert moet men toch even in de buis kijken of hij niet in de midden lichtelijk steepje doorgloeit. dat komt niet altijd van een condensator, foute insteligen,bvb, met goede instelingen is ook de goede ferkwentie aanwezig, bvb mooigeluit, juste uitgang, mooi blocje op de skoop. huub.j

negatieve roosterspanning

door huub.jak, 07.01.2009, 21:41 (5801 dagen geleden) @ Henk Sanders

Hallo henk ik zeg ook dat ik niet buiten schemaa gegevens werk, en als ik bvb een versterker bouw dan kijk ik wat ik heb, en daar naar kijk ik welke buizen ik er voor kan gebruiken . ik bezit niet aleen buizen boeken met standaard gegevens, maar ik heb nog wel wat meer wat ook kan, heel oude radio,s doe ik niks meer mee, ik heb er wel oog en oor voor, ik weet daar mag niks nieuws in en daar wil ik niks meer mee van doen hebben,en alle oude lampen verkocht, ik bezit toch nog wel wat oude lecktuur om wat op te zoekken, groet huub.j

negatieve roosterspanning

door huub.jak, 07.01.2009, 17:19 (5801 dagen geleden) @ mikkes

Hallo mikkes.met negetief regelt men voor al bij eind buizen het werkpunkt. negetief komt uit he massa schassis, bvb 10.k er tussen en een werstand naar massa maar dat moet men doormiddel buzenboek .zien welke bui bvb el84, met die sromen staat ook het negetief vermelt. en anders het van de radio, schema wel. van een el 84, staat 7,volt negentief het is ook meetbaar, er zijn ook elco opstelingen ,negentief. dwz, met pertienax ring,er tussen, men kan het beste uit gaan van diegene die de buizen maakt , of een degelijk te gebruiken schema, er zijn ook kracht versterkers, die hebben los negetie, dat is opgebouwd met een stroom wikkelingetje uit de voeding, met vaak een diode, en een elcotje gekeert maar dan zijn ook vaak de katode weerstanden laag, ofhelemaal niet. maar er staat altijd wel een weerstand naar massa, aan het begin van een radio, bvb de potmeter is dan zoo gekozen voor het negetief, dus een potmeter doet meer als aleen hard en zacht maken, daar om kan men zoomaar niet ongestaft anderen waarden nemen, van wegen het negetief in de eerste trap, succes verder, huub jak.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum