bandbreedte FM (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 29.01.2021, 10:34 (1193 dagen geleden) @ Kornelis

Gerard, dank voor je reactie. in de MF tafo´s zitten ook componenten (condensator en spoel).

Met mijn antwoord wees ik er vooral op, dat je bandbreedtebepaling niet in de tuner moet zoeken (wat je vraag leek te suggereren) maar in de mf blikjes.

mijn vraag is bedoeld om te begrijpen hoe de ik bandbreedte (200 kHz) kan beïnvloeden.

Ja, dat dit erachter zat had ik uit je vraag wel gesnapt. Maar helaas is het bepalen van de bandbreedte niet zo makkelijk als even een schroefje verdraaien dat de breedte van de kromme regelt.

De bandbreedte van een mf filter volgt bij de meeste toestellen uit de kwaliteit van de gebruikte spoelen en de daarop aangesloten schakelingen. Omdat in de meeste gevallen de spoelen al zo smal mogelijk staan afgeregeld. Voor smallere doorlaat heb je dan hoge Q, dus betere componenten nodig. Alleen in sommige gevallen is er bij de afregeling voor gekozen om de doorlaat iets breder in te stellen. Bv bij televisies, door staggered tuning, dus de kringen niet exact op dezelfde frequentie zetten.

Ik weet te weinig van de B6X af om te zeggen of dat daar ook het geval is. Met de invoering van stereo moest volgens mij de bandbreedte wat omhoog, van 200 naar 300 kHz. Als Philips dit heeft gedaan door de bestaande blikjes een beetje te staggeren, zou je ze misschien weer strakker, smaller kunnen afregelen. Zoals al gemeld, wel met verlies van stereo!

de MF trafo's worden afgeregeld op de hoogst mogelijke spanning op 10.7 en daarmee kan ik geen invloed uitoefenen op het "smaller" maken van de doorgangskurve

Je zou wobbel-apparatuur moeten hebben en een scope om de doorlaatcurve in plaatjes te vatten. Zo’n plaatje als al vertoond is in deze thread.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum