Grundig 4010TB bandrecorder type 300 vraag. (Techniek Radio/TV)

door frans maessen @, lanaken, 03.02.2021, 16:17 (1187 dagen geleden)

Hallo Allemaal,

Heb de Grundig 4010TB weer eens op de werkbank gezet, 35kg dus niet iets wat je te vaak moet doen. De radio werkte al prima en dit keer een eerst de Philips platenspeler weer mooi aan de praat gekregen met een chinees element.

[image]

Toen de bandrecorder uitgebouwd en de resterende (vorige eigenaar had de meeste uitgewisseld) oude condensatoren verwisseld waar nodig.

Het toestel werkt op fast forward en terugspoelen ook prima. Maar het was alsof de motor vastliep bij afspelen en opnemen!! Op een gegeven moment maakte hij behoorlijk mechanisch lawaai. Ik dacht aan versleten lagers dus motor uitgebouwd. Maar kogellagers zitten er niet in wel een soort sintermateriaal denk ik gesmeerd door een vilt tussen de lagers waar olie in moet. Vrij droog allemaal en speling zat er zeker niet in. Doorgemeten en lijkt goed, drie draden komen uit de motor en ik meet 494, 489 en 983 ohm.

De 5 Mf condensaor over de moter had ik al eerder gemeten en die was ook goed.

[image]
[image]

Wat ik wel zie is dat de lamellen, op de laatste foto het beste te zien, spleten vertonen. Ik kan de spleten laten verdwijnen als ik het pakket bij elkaar knijp. Kan dit een probleem veroorzaken of kan ik dit zo laten zitten??

Goede raad is duur:)

groetjes
Frans


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum