Opknappen Philips BX320A vordert gestaag (Techniek Radio/TV)

door HidJac @, Dantumadiel, 05.02.2021, 23:10 (1175 dagen geleden) @ Aarnout

Als ik het verhaal hoor denk ik aan een aantal mogelijke oorzaken. Maar eerst heb je de instelling van de verschillende trappen gecontroleerd (kathode en anodespanningen en aan de hand daarvan de anaodestromen?) Dit geeft alvast een idee van de conditie van de buizen. Dit kun je doen voor alle trappen, behalve de Oscillator/mengbuis (ECH42).

Het niet werken van de lange golf kan eenvoudig veroorzaakt worden door een vuil contact op de golfbereikschakelaar, of toch een probleem met S9 waar je aan hebt zitten solderen.
Het halverwege ermee ophouden zou kunnen komen omdat de afstemcondensator bij indraaien sluiting maakt, dan zou je de problemen verwachten aan de onderkant van de band. Of misschien een versleten mengbuis, waarbij de oscillator ermee ophoudt. Verder lijkt me een algehele afregeling geen slecht idee. Heb je sporen van verdraaien van spoelkernen of trimmers kun vinden?

Daar heb je dan wel een meetzender voor nodig. Een Philips GM2882/GM2883 of GM2893 is een mooie investering waarmee je in stijl je radio kunt afregelen. Hier nog een scan van een boek over radioreparatie op de site van de NVHR:
https://nvhrbiblio.nl/biblio/boek/Repareren;%20doe%20het%20zelf.pdf


Bedankt voor de adviezen weer Aarnout. Het meten van de buizen heb ik mij niet aan gewaagd omdat ik dus de fout maakte om de multimeter op de ech42 te doen, met een vonk tot gevolg. Maar goed al doende leert men. De rest zal ik dan alsnog uitproberen. Ik heb een tabel liggen met de spanningen. Het zal mij niks verbazen als meerdere buizen al aardig versleten zijn. Maar we zullen zien.

De golfbereikschakelaar, nu ik erover nadenk, ik heb al die contacten niet eens schoongemaakt. Misschien dat dat ook nog wat doet. Ik dacht zelf in hier met zo'n klein borsteltje voor tussen je tanden te gebruiken en wat alcohol erop te doen. Heb jij dit ook gedaan bij de bx420? En zoja wat heb jij gebruikt?

Voor wat betreft sporen omtrent verdraaien kan ik het volgende zeggen, de c9 heb ik per ongeluk een beetje verdraaid. Tijdens het schoonmaken raakte ik m per ongeluk aan en gek genoeg draaide deze gelijk mee. Misschien is dit dan wel de schuldige.

Ik vermoed nu ik erover nadenk ook dat de S9 een probleem is. Toen ik dit toestel nakeek zag ik dat C8 niet alleen op pin 1 was gesoldeerd maar ook doorverbonden was met T1. Toen ik het schema eerst bekeek leek het erop dat dit zo hoorde. Echter vanmiddag zag ik dat dat dus niet het geval is. Ik heb die verbinding vervolgens verbroken en toen kwam pin T1 los van de voet van S9. Ik heb het eerst maar vast gelijmd omdat de voet volgens mij van plastic is. Ik vermoed dat dat niet werkt...

Zo'n Philips meetzender ziet er prachtig uit. En ideaal om de radio's mee af te regelen. Zodra ik daar wat ruimte in de portemonnee voor heb zal ik daar eens goed naar kijken. :-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum