Opknappen Philips BX320A vordert gestaag (Techniek Radio/TV)

door HidJac @, Dantumadiel, 07.02.2021, 22:15 (1167 dagen geleden) @ humfred

De radio met ferritantenne zal het binnenshuis altijd beter doen.
Het toestel dat je nu onder handen neemt komt uit een tijd waar de ferritantenne nog niet bestond. En zodoende speelde zo´n radio alleen goed met een goede (draad) buitenantenne.
Dat de radio het maar over de halve band doet, daarvoor moet je goede kennis in huis hebben om te begrijpen hoe dat komt.
Zoals al eerder werd gesuggereerd kan het zijn dat de oscillator afslaat vanwege een slechte menglamp (ECH42) of condensatoren in het spoelblok. In dat geval wordt het echt iets voor gevorderden.
Probeer vast te stellen of de oscillator al dan niet afslaat over de hele golfbereik.
Dat zie je aan een plotselinge sprongsgewijze stroom- toe of afname van de oscillator triode in de menglamp. Of nog makkelijker te zien met een oscilloscope. Maar die heeft niet iedereen.
Meet de spanningen rond de menglamp en controleer iedere weerstand in dit gedeelte.
Het feit dat je hier en daar wel een zender waarneemt is een teken dat het MF + detector + LF gedeelte het doet. (afgezien van eventuele oscilleer en motorboot neigingen)
Controleer of de AVR goed regelt.
Ik vermoed dat de fout(en) in de mengtrap te zoeken zijn maar in een glazen bol kijken kan ik ook niet.
Ga vooral niet beginnen met het afregelen. Hiervan is sterk af te raden. Er zijn al veel radio´s door onkunde hierdoor kapot gerepareerd.

Toevoeging: je had het erover dat de gelijkloop slecht was? Dan controleer de padder-condesator. Ga je die vervangen, dan moet je eventueel een afregeling overwegen. Nu is zo'n condensator niet echt een onderdeel dat vaak stuk gaat maar ik wilde het toch even vermelden.

Bedankt voor de aanvulling Humfred,

Ik zal om te beginnen eerst alles rondom de variabele condensator nameten. Voor hetzelfde geld is er sprake van een kortsluiting. Maar goed het zou ook aan de ech42 kunnen liggen.

Ik weet niks over de voorgeschiedenis van deze radio behalve dat de verkopende partij zei dat de radio door een familielid ooit gekocht is. Vermoedelijk is de radio gewoon gebruikt tot er een nieuwer toestel kwam om vervolgens ergens in de schuur te belanden. Dus het kan aan van alles liggen. :-D


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum