oude Philips tv ui 1963 (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 12.02.2021, 12:01 (1191 dagen geleden) @ Bouffie

Wees voorzichtig met de goedbedoelde maar riskante variac adviezen.
Een variac biedt geen stroombegrenzing waardoor je de elco's er niet mee kan formeren, en geen bescherming hebt bij een kortsluiting.
Ook zitten er twee krachtige oscillatoren in de TV, waarvan de buizen teveel stroom trekken als zij niet in gang springen door een te lage spanning.

De juiste manier voor een TV is om een buis er uit te nemen, en de gelijkrichter te vervangen door een solid state diode met een 15w gloeilampje in serie. Kortsluitingen vallen dan snel door de mand. De buizen gloeien niet dus raken niet overbelast door de te lage spanning.
Echt formeren kan niet zomaar in circuit door het grotere aantal elco's in een TV - als er 1 slecht is zal die alle formeerstroom trekken en met de rest gebeurt dan niets.
Eventueel kan je hier nog wel gebruik maken van een variac, maar je kan net zo goed een 10k 5w weerstand in serie met de gelijkrichter plaatsen.

Mijn ervaring met Philips elco's uit deze periode is dat ze eigenlijk zelden gevaarlijk lek zijn, waardoor het niet zo heel veel kwaad kan als het formeerproces niet helemaal goed gebeurt. Wel zijn ze soms een deel vd capaciteit verloren.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum