De historie van het merk Siera (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 13.02.2021, 17:23 (1176 dagen geleden)

Beste forumlezers,

In december 2020 kwam ik een erg mooie en originele Siera Super Six radio uit eind 1933 tegen en was het om in menselijke termen uit te drukken liefde op het eerste gezicht. Ik had nooit gedacht dat ik het merk Philips ontrouw zou kunnen worden maar deze radio was nog zo origineel en zo onverprutst dat ik er graag een uitzondering voor wil maken...

Aan het chassis kon ik behalve de twee moderne afvlakelco's van 33 uF geen andere reparatie sporen ontdekken en speelde de radio tijdens het opstarten met een serie gloeilamp ook meteen heel erg goed. Maar die twee moderne afvlak elco's vind ik geen gezicht en denk ik er over na om ze in de oude paddenstoel elco's te verstoppen.

[image]

En als ik de onderdelen eens bekijk komen ze toch verdacht veel overeen met een Philips radio uit die tijd: het pertinax bord met de weerstanden, de koppeltrafo, de trimcondensators, de pertinax kokercondensatoren en de condensatordoos..... Kennelijk heeft de firma Siera - in die jaren nog geen Philips familielid - toch het nodige aan onderdelen voor het chassis bij Philips gekocht.

En als je het chassis aan de bovenzijde bekijkt heeft men de onderdelen zoals bijvoorbeeld de buizen weer bij Mullard in Engeland gekocht. En waarom niet bij Philips? Wie het weet mag het zeggen.....

[image]

Maar wat mij tegenvalt is dat ik op het internet zo weinig informatie kan vinden over de historie van Siera uit de beginjaren toen het nog geen onderdeel van Philips was. Misschien zijn we wel verwend met de overvloed aan service documentatie en informatie over Philips toestellen uit het begin van de30-er jaren van de vorige eeuw.

En daarom ben ik benieuwd of er soms meer bekend is over de historie van Siera met name van de beginjaren. En een volledige Service Documentatie van de Siera Super Six zou natuurlijk ook zeer welkom zijn.

En ik zou bijna vergeten om een foto te tonen over de Siera Super Six waar ik mijn vraag over had..... De restauratie van de kast met de verweerde lak komt in het komende voorjaar wel aan bod.

[image]

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum