wo. 03 mrt. LC-kring - De Superheterodyne - online (Agenda)
De superheterodyne
In maart is de Leren- en ContactKring een keertje niet op de tweede, maar op de eerste woensdag van de maand. Op 3 maart 2021, vanaf 19.30 praat de LC-Kring je bij over de Super. Meedoen gaat online en is gratis.
De tijd? Woensdag 3 maart 2021 om 19.30 (halfacht).
De plaats? Jitsi, kanaal https://meet.jit.si/LerenenContactKring
Wie? Een lezing maken we samen! Dus deel je kennis en je vragen.
Wat? De Superhet
In deze lezing bekijken we een paar praktische kanten en eigenschappen van de super, ook wel superhet en voluit de superheterodynische ontvanger genaamd. In een super wordt het radiosignaal (van wisselende frequentie) gemengd met een hulposcillator (van eveneens wisselende frequentie) zodat een signaal ontstaat van vaste frequentie: de middenfrequent. De theorie van de menging wordt uitgelegd met cosinus-formules. Het mengen gebeurt in een mengbuis of transistor. De lezing legt uit waarom dit gebeurt en hoe.
Bijna alle radio- en TV-toestellen van de afgelopen 90 jaar werken als superhet. Storingen in ontvangers zijn vaak te herleiden tot een slecht werkende oscillator, en we gaan zien hoe je de werking van de oscillator heel eenvoudig kunt controleren. Dit leidt ons naar het onderwerp Rafter; en was er in ons eigen landje niet een polder-Rafter?
We kijken of een hoge of lage middenfrequent beter is. Dat heeft te maken met de spiegelfrequenties, en we bekijken en beluisteren precies wat dat is. Maar waarom kiezen tussen hoog en laag? Een dubbelsuper heeft ze allebei, dus we zullen de (analoge) dubbelsuper aan wat proefjes onderwerpen.
Tenslotte blijkt er, behalve single en dual conversion, ook nog triple en quad conversion te bestaan. Even luisteren of we dat kunnen horen hoe dat klinkt!
Verdere onderwerpen op de LC-Kring:
14 april - Ballastcondensator voor gloeidraden
12 mei - Raamantenne's
9 juni - De Grundig Satellit 2100
Berichten in deze thread: