Veroudering luidsprekers (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent België, 17.02.2021, 20:03 (13 dagen geleden) @ rene

luidsprekes kunnen veroudere, hangt denk ik vooral af van wat ze meegemaakt hebben .. (atmosferische omstandigheden, overbelast, demagnetisatie van de kern etc..)
maar er vanuit gaande dat de speakers behoorlijk behandeld geweest zijn kan ik de ervaring niet delen. (ik bedoel, heb wat oude speakers van grundig die het nog prima doen).

Een belangrijke parameter die veel zegt over de staat van de speaker (incluis het karton) is de resonantiefrequentie. (valt makkelijk te meten).

Van deze speaker ken ik de natuurlijke resonatie F niet, maar je zou een oproep kunnen doen op het forum naar een eigenaar van een 5050 die goed klinkt en daar dezelfde meting (laten) doen. Meting moet wel in dezelfde omstandigheid gebeuren. bvb in open lucht, of in de klankkast. kan zijn dat je de speaker terug moet monteren :-).

Ik had ooit een 5080, een van de beste radio's die ik heb gehoord. Zou het aan de klankkleurregeling kunnen liggen, dus elektrisch? Zijn de papiercondensatoren in het LF-gedeelte vervangen?
Succes & groeten, Mick

idd, dat moet in orde zijn voor de "volle klank"


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum