Philips BS531A heeft er nog geen zin in (Techniek Radio/TV)

door HidJac @, 21.02.2021, 20:30 (4 dagen geleden)

Goedenavond,

Een poos terug heb ik jullie laten zien dat ik met een Zweedse Philips aan de slag zal.

Inmiddels is het zover. Met dank aan Kees Smit heb ik het schema uit Zweden kunnen verkrijgen.

Goed wat is er zoal aan gebeurt:
- alle weerstanden en condensators zijn nagemeten. Zoals te verwachten was waren de teerknollen niet meer goed (sommigen waren al gescheurd. De weerstanden zijn bijna allemaal nog goed, op een enkeling na. Omdat ik geen voorraad heb liggen (nieuw in de hobby) zal ik deze binnenkort nog bestellen.
- de teerknollen vervangen en na elke handeling gecontroleerd of de condensator goed meet. Na het vervangen heb ik radio rustig opgestart en een minuut of 15 laten spelen. In het begin niks maar op een gegeven moment kwam daar een oude Nederlandse knijter door ("Je zegt van wel maar je doet het niet, je doet het niet, je doet het niet";). Een yes momentje dus!!

[image]
Het uitzicht na de operatie

[image]
De slachtoffers


- daarna heb ik de buizen er weer uitgehaald, het chassis wat schoongemaakt en alle contacten en buisvoetjes gereinigd. Maar toen ik weer ging checken of het nog steeds goed zat kwam het liedje uit: hij doet het niet...

Nouja tenzij je een lichte brom en amper ruis (en bij het testen van de versterker een luidere brom) en heeeeeel erg ver in de verte wat muziek werken noemt.

[image]
Het Chassis van boven


Nu valt mij op dat de AZ1 buis niet meer goed op z'n buisvoet zit. Sterker nog, er liggen kleine stukjes wat lijkt op de sealing van de buisvoet los onderin de buis en je kunt de buis gewoon wiebelen. Hoewel de buis verder gewoon opgroeit, kan dit de reden zijn van het defect? Of zijn de Elco's toch nog niet afdoende geformeerd. Of zou het probleem heel ergens anders kunnen zitten? Ik hoor graag wat jullie denken!

[image]

De kast staat er maar werkeloos bij nu :-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum