De Plano des Duivels is terug... Met een FM-probleem! (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 24.02.2021, 12:42 (1150 dagen geleden)
Bewerkt door Laurens, 24.02.2021, 12:49

Jullie herinneren je vast wel het topic van een paar maanden terug. B5x23a gerestaureerd, kast kaalgemaakt en opnieuw gelakt, de hele rambam.

Hij heeft 2 maanden tot volle tevredenheid gespeeld bij de nieuwe eigenaar, maar hij is nu teruggekomen met een FM probleem. Na 10-30 minuten spelen valt het FM geluid weg, en komt er een brom terug. De spanning op de FM voedingslijn zakt dan van ca. 170 naar ca. 130v. Tegelijkertijd neemt de stroomopname van het gehele toestel toe van 220mA naar 260mA.

Eerste wat ik deed is elco C53 verwijderen, dit loste het probleem niet op.
De FM buis verwijderen - deze was opvallend genoeg gescheurd toen ik de radio kocht, maar ik dacht dat het gewoon prutswerk van de vorige eigenaar was - zorgt er voor dat de spanning op de FM lijn niet meer inzakt. Maar de stroomtoename van de radio is 40mA. Een ecc85 kan toch niet zó veel stroom trekken?! En dat een tijdje overleven? Het heeft waarschijnlijk wel even geduurd voordat de nieuwe eigenaar gestopt is met proberen, en ook hier heeft ie wel even staan brommen terwijl ik aan het meten was, tot het kwartje viel.

Kortom, er gebeurt iets in het FM blikje waardoor de buis zelf extreem veel stroom (lijkt te gaan) gaat trekken, en die voedingslijn omlaag trekt. Maar wat kan daar in hemelsnaam aan de hand zijn? Ik heb deze fout nog nooit gehad.

In het blikje zitten alleen weerstanden en keramische condensatoren. Geen papier of elco's. Het enige wat ik me kan indenken, is dat een keramisch C'tje doorslaat, maar dat is praktisch ondenkbaar in dat blik. Althans, ik heb genoeg plano's gehad en niet één keer daar een defect aan gehad, dat niet simpelweg een verlopen R is.

Is er verder een optie om het FM blikje open te maken, zonder de snaartjes te moeten verwijderen?

Mocht iemand een B5x23a chassis of sloper hebben liggen, geef even een gil. Ik begin een beetje moedeloos te worden van dit ding, en wil even een slag achter de hand houden om mijn klant tevreden te houden... Liefst nabij Zaandam.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum