Condensators (in voorraad) ...... onervaren !!!! (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 24.02.2021, 15:23 (1156 dagen geleden) @ ffeilers

We dwaalden inderdaad een beetje af, sorry.

Maar het belangrijkste had je al gehoord, want ik sta achter het advies van Anton. Gewoon een paar zakjes laten aanrukken van Ali.
Je weet misschien al dat de belangrijkste parameters zijn: capaciteit en spanning. Capaciteit meet je in nanoFarad of microfard, weergegeven door ons specialisten als een letter op de plek van ee punt. Dus bv 4n7 betekent 4,7 nanoFarad.
Spanning is gewoon in Volt en het idee is dat de condensator heel blijft zolang je er maar niet meer spanning op zet dan wat er o de condensator staat. Bv een condensator van 400V blijft heel als je er 50, 100, of 250 volt op zet. Verwarrend genoeg zal hj ook een korte piek van 401 volt nog overleven, maar na een paar jaar op 395V houdt hij het voor gezien...

Ik heb zelf iets andere dan Anton besteld, namelijk 630V condensators. Een zakje van 100 kost maar een paar euro, en dan kun je bv 2n2, 4n7, 10n, 22n, 47n en 100n nemen. Bij de meeste condensators in oude radio's is vervanging door een grotere waarde nauwelijks een probleem, dit geldt bv voor de ontkoppelcondensators aan schermroosters. Dus zit er ergens aan een g2 een condensator van 30n of 33n, dan kun je rustig die van 47n uit je bakje erin stoppen. Dus met een redelijke set van waarden tussen 1 en 100n kun je de meeste radioreparaties aan.
Omdat die van 630V nauwelijks wat kosten, kun je sowieso die nemen en niet die van 400V, waarbij je je altijd af gaat vragen of dat nou net wel of net niet kan in ee bepaalde toepassing.

Maar een paar dingen lukken ook net niet.
Ratelcondensators vervang je het beste door 22nF, 1000V of hoger, hiervoor heb ik een zakje 2kV condensators gekocht waarmee ik jaren vooruit kan.
Ook Boucherot-condensators (anode eindbuis) hebben hogere spanning nodig, vooruit, nog een zakje met 2n2 condensators voor 2kV.
Voor aanraakbare delen die metlichtnet zijn verbnden (antenneaansluiting U-tje) moet je veiligheidscondensators hebben, bv X1 of Y2 of zoiets.
Wil je tenslotte de ballastweerstand in U-tjes elimineren, koop dan nog zo'n pakje van 1,5uF condensators voor 630V.

En dan heb ik het alleen nog maar over de niet-electrolieten gehad....


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum