buizen beschadigd bij het trimmen ? (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 09.03.2021, 08:11 (1153 dagen geleden)

Beste forumleden,

Af en toe wordt me gevraagd een artikel dat in een tijdschrift gaat verschijnen na te lezen.
In het verhaal dat voorligt staan dingen die ik nauwelijks kan geloven. Zelf heb ik het nooit meegemaakt of op school geleerd.

Het artikel gaat over het opknappen van een radio uit de jaren '50. Gezien het een Duitse radio is heeft die FM. Ergens in de documentatie heeft de reparateur signaalsterktes gevonden die de meetzender bij het afregelen van de 6,75 MHz MF kringen moet uitsturen. Hij begint aan de klus met een simpele signaalgenerator. Resultaat, oversturing, laatste MF buis defect. Na vervanging wordt hij wat voorzichtiger maar toch ... eerste MF buis naar de bliksem ! Alle goede dingen bestaan uit 3 delen. Ongelooflijk maar met die primitieve generator blaast hij ook de ECH81 naar de eeuwige jachtvelden. Om dat in de toekomst uit te sluiten werd een nieuwe generator en een HF milivoltmeter aangeschaft.

Dat hele verhaal staat haaks op de manier hoe ik al jaren radio's trim. Al 60 jaar gaat mijn Jennen signaalgenerator mee. Dat is een simpele generator met een gewone potmeter en een Hoog/Laag schakelaartje als output regelaar. Mogelijk heb ik het nooit opgemerkt maar bij mijn weten sneuvelde er nooit een buis door te hoge output. Ik vraag me af of zoiets kan. In het slechtse geval kan de amplitude zo groot worden dat roosterstroom wordt getrokken. Of het vermogen geleverd door zo'n generatortje groot genoeg is om een rooster op te stoken betwijfel ik.

Heeft iemand al meegemaakt dat een buis bij het trimmen sneuvelt ? Het lijkt me eerder dat de buizen al op sterven na dood waren voor de klus werd aangevat en dat ze tijdens het werk hun laatste adem uitbliezen.

Wat denken jullie ervan ?

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum