Erres KY126G gelijkstroom (Algemeen)

door Leo van Vreeswijk ⌂ @, utrecht, 23.03.2021, 19:12 (1130 dagen geleden)

Ik ben nog in afwachting van een paar onderdelen voor mijn Erres K en KS maar er komt wel schot in!
Ondertussen kruiste er een Erres KY126G (gelijkstroom) uit 1933 mijn pad.
Zover ik weet is er in ieder geval 1 Nederlandse versie bekend en wel die van Ite. (Zie de -schema- site van de NVHR)
Mijn KY126G is echter een export model (België) en onder de naam Stokvis verkocht.

[image] [image]
Erres KY126G................................................Stokvis KY126G

De toestellen zijn dmv foto's vergeleken en ze zijn keurig identiek al is een enkel weerstandje en condensator soms iets verdraaid gemonteerd.
Het toestel heeft bij gebrek aan een gelijkspanningsnet zo'n 60 jaar niet meer gespeeld maar na de gebruikelijke maatregelen kwam Radio Domstad en Paradijs luid en duidelijk door.
De kast heeft de tijd erg goed doorstaan. Het doekje is inmiddels gewassen en het venstertje vervangen.
Inwendig zag het er ook allemaal prima uit. Weinig werk dit keer!
Het asbest plaatje (rechts) is in goede conditie dus dat mag daar fijn blijven zitten. Een hitteschild is ook wel nodig want de weerstandbuis wordt érg heet. Na een half uurtje is de bovenzijde van de kast lekker warm....

[image][image]

Opvallend is overigens dat de volumeregeling vrijwel direct reageert bij het gebruik ervan. Iets wat bij menige andere gewone 126-ers veel trager gaat. Daar staat de lange opwarmtijd dan weer tegenover!
De B2043 is er een met de B5 huls én extra pootje. Die uitvoering is niet echt een doorslaand succes gebleken en nu lastig te verkrijgen. De mijne meet gelukkig ruim voldoende.
C25 in het condensatorblik was al defect en ooit bovenop het chassis vervangen door een Siemens blokje. Dit is nu verwijderd en tijdelijk door een rode Wima overbrugt totdat ik het condensatorblik ga legen en volstoppen met nieuwe inhoud.


[image]

Ik heb een paar vragen:
Op de 2 condensatordozen (1 onder/ 1 bovenop het chassis staat de code 47-3 Verder helaas niets. Heeft iemand een idee hoe dit te interpreteren?


[image]

Zijn er overigens nog meer KY126G aanwezig onder de verzamelaars? Ik vraag me namelijk af of de serienummering aansluitend/doorlopend is bij de Nederlandse en Belgische versie.

Tenslotte een vraag over de achterwand.
Zoals te zien bij het Nederlandse toestel zit er veiligheidshalve een pertinax plaatje achterop geschroefd. Deze ontbreekt bij mijn toestel en ik wil dit graag herstellen.
Kan iemand mij misschien aan een oud stukje helpen? Kosten komen we wel uit.
De maat is 23x8x1mm.

[image][image]

Dit is zover ik kan zien het laatste specifieke gelijkstroom toestel van Erres. 2 jaar later kwam de KY151 uit die voor beide spanningsnetten geschikt was.
Leuke aanwinst!


groeten: leo

--
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum