wikkelen met heel dunne draad (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 27.03.2021, 15:24 (1123 dagen geleden)

Beste forumleden,

Ik aanvaardde de uitdaging van forumlid Armand om een zeer kleine koppeltrafo te herwikkelen. Met primitieve middelen heb ik al veel gewikkeld. De klus voor Armand was voor mij te moeilijk. Nog nooit wikkelde ik zo'n dunne draad. Een stukje van die draad gaat nu naar iemand die de doorsnede kan meten. Om een idee te hebben wikkelde ik netjes naast elkaar 32 windingen. Dat spoeltje werd 1,5 mm lang. Ik veronderstel dat de buitendiameter 0,05 mm bedraagt. Nauwkeuriger kan ik niet meten met een gewone schuifmaat. Als ik via de wet van Pouillet de diameter bereken kom ik maar op 0.03 mm. Wellicht wordt de dikte van de isolatielaag belangrijker naarmate de draad dunner wordt. Heeft iemand een idee hoe dik de isolatie van trafodraad doorgaans is ?

Heeft iemand al zulke dunne draad gewikkeld ? Tussen duim en wijsvinger geleiden dat lukt niet.De trekkracht wordt al vlug te sterk voor zulke dunne draad.

Klap op de vuurpijl is de secondaire wikkeling. De secondaire is bifilair gewikkeld. Ik kan me inbeelden dat je 1 draad kan geleiden die zachtjes is ingeklemd tussen viltjes. Twee zulke dunne draden steeds netjes naast elkaar leggen dat lijkt me met huismiddeltjes onmogelijk. Heeft iemand van jullie zoiets al gedaan ? Ik vrees dat dit niet meer met huismiddeltjes kan.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum