Philips 738B (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 28.03.2021, 12:23 (1097 dagen geleden) @ Oldtimer

Punt is dat je van tevoren in toestellen van 90 jaar oud al weet dat de condensatoren slecht zijn. Ik ken slechts een handvol specifieke toestellen uit die tijd die nog met een origineel condensatorblok spelen.

De lage spanning is niet het einddoel, het beperken van de stroom tot een onschadelijk niveau is het einddoel.
Alhoewel er een verband is tussen spanning en stroom, kan je er niet van uitgaan dat bij bijvoorbeeld de halve spanning, de stroom met zekerheid onder een veilige waarde blijft. Of dat omdat iets goed lijkt te werken op een lage spanning, dat het toestel ook echt in orde is.

Voorbeelden: toen ik nét begonnen was met buizenelektronica, kocht ik voor een kleine prijs een el6411 PA versterker. Die had ik braaf opgestart met een variac, en hij klonk prima op een lage spanning. Na een tijdje dus op de volle spanning gezet, en toen bleek dat de eindbuizen lekker rood stonden.
Had ik van tevoren de kritische condensatoren al vervangen of gemeten, dan had ik de eindbuizen geen klap verkocht.
Inmiddels heb ik die kennis. Ik weet dat papiercondensatoren zonder uitzondering onbetrouwbaar zijn, dus sluit ik het toestel niet aan zonder de meest kritische C's te meten en/of direct te vervangen. Want ze moeten tóch vervangen worden, ook al blijkt het toestel min of meer te werken.

Ander voorbeeld: ik heb een draadomroepspeaker met ingebouwde versterker. Deze wordt direct uit het net gevoed en heeft een seleengelijkrichter van ca. 80mA.
De voedingselco lag echter in vol in kortsluiting.
Mijn variac kan enkele amperes leveren. Bij opstarten met de variac, zou zelfs bij 50v de seleengelijkrichter opgeblazen worden. Met een stroombegrenzing had dit niet kunnen gebeuren.

Uiteindelijk heb ik het ding uberhaupt niet aangesloten, want er zat al een kring opgedroogd elektrolyt om de onderkant van de elco. Kortom, omdat ik had kunnen weten dat de elco slecht was, heb ik hem uberhaupt niet aangesloten voordat ik die elco gecontroleerd en vervangen had. Testen op lage spanning had hier geen bruikbare informatie opgeleverd.

Maargoed. Resumerend: plaats een weerstand of lamp in serie met de hoogspannings van de 738b.
Radiotechniek is robuust en vaak loopt het allemaal wel los ook als je niet de ideale methodes gebruikt, maar het kan geen kwaad om eens kritisch te kijken naar de methodes die traditie zijn.

Een goede echte labvoeding heeft niet voor niets een stroombegrenzing die je los kan instellen van de spanning.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum