ratiodetector defect (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 05.04.2021, 16:37 (1334 dagen geleden)

Beste forumleden,

Kennen jullie dit probleem ?
Een radiovriend heeft volgens de instructies van de handleiding de 10,7 MHz kringen van een Grundig 4010 afgeregeld; de statische methode met meetzender en spanningsmeter. De radio speelt redelijk maar als je goed luistert besef je dat het beter kan.
De gewone pijnpunten zoals buizen en de elco der ratiodetector zijn getest of vervangen.

Een wobulator toont aan dat er wat scheelt met de ratiodetector. De S curve is niet mooi symmetrisch te krijgen. Bij breedbandig wobbelen blijkt dat de primaire een resontiepiek op 10,4 MHz vertoont. Ik injecteer signaal op het stuurrooster van de laatste MF buis. De :10 probe van de scoop werd omheen de isolatie van het stukje draad tussen anode en MF trafo geklikt. Die zwakke koppeling volstaat om signaal af te lezen zonder beduidende verstemming.

Op die manier stel ik vast dat de primaire LC kring piekt op 10,4 MHz. Met de secundaire af te stemmen of te dempen verandert er niets. Met de kern van primaire kan ik de resonantiepiek niet naar 10,7 MHz verschuiven. Door aan de kern te draaien vervlakt de piek maar echt verschuiven naar 10,7 lukt niet.

Heeft iemand een idee wat er hier aan de hand is ?

Vriendelijke groeten,

Eduard

ratiodetector defect

door kris @, Gent België, 05.04.2021, 16:54 (1334 dagen geleden) @ Eduard

als ik het juiste schema heb, dan is de primaire helemaal niet afgestemd. Is gewoon een spoel. (is niet ongewoon)

Dat je toch een piek meet, komt waarschijnlijk van ergens anders, bvb de inductieve invloed van de secundaire kant, of van de trap ervoor.

omdat alles zowat invloed heeft op alles meet je,als start best de doorlaatband van de ratiodetector als één geheel. dat moet vlak zijn of een mooie sinustop rond de centrale frequentie .

uiteraard moet de som van de doorlaatbanden van de voorgaande trappen ook vlak zijn.

als daar ergens een dip of een bult inzit kan de ratiodetector erg slecht gaan klinken.

ratiodetector defect

door Eduard @, 05.04.2021, 17:32 (1334 dagen geleden) @ kris
Bewerkt door Eduard, 05.04.2021, 17:43

Dag Kris,

Even een foto van het scherm. Midden schaal is 10,7 MHz. Horizontaal 100 KHz/div.

[image]Dag Kris,


Vorige trappen kunnen bij deze test geen rol spelen. Via een condensator injecteer ik signaal op het stuurrooster van de laatste MF buis. Ik ga even de condensatoren in de buurt aan de tand voelen. Je hebt gelijk dat de primaire niet noodzakelijk in resonantie moet treden. Zowel een overkritische koppeling als een aperiodische primaire moet kunnen. Ik ga eens een C naar massa zetten op de plek waar de avr diode van de EAF42 zit. mogelijk kan die C53 van 50 pF voor ongewenste resonantie zorgen.

Bedankt voor de tip.

vriendelijke groeten,

Eduard

ratiodetector defect

door kris @, Gent België, 05.04.2021, 18:41 (1334 dagen geleden) @ Eduard

C53 zou op FM geen invloed mogen hebben,aangezien het signaal kortgesloten is door het AM bandfilter eronder, maar controleren kan nooit kwaad.

de Primaire van de ratiodetector is idd aperiodisch (althans, volgens het schema dat ik bekijk). de resonantiecurve die je op de scoop ziet moet dus wel door terugwerking van de secundaire zijn.(die staat wel in resonantie). Heeft draaien een de secundaire enige invloed op de piek?

Hoe koppel je uit (wat voor probe en waar). Een klassieke 1:10 probe heeft veel te veel invloed op de schakeling errond, en verschuift dus ook het resonantiepunt.
Beter is een detectieprobe met minder dan één pF op de meetkop, of de ratiodiodes zelf als detector te gebruiken. (ratiodetector elco losmaken)

Het is niet ongewoon dat het best symmetriepunt niet exact op 10,7 Mhz ligt, zeker bij hele oude radio's. het kan er normaal tot +- 100kHz onder of boven liggen. En het MF is dan aldus geregeld.. daarom altijd als eerste de gehele curve bekijken MF + ratiodetector.

edit.. ik lees dat het intussen is opgelost :-)

ratiodetector defect

door Eduard @, 05.04.2021, 18:31 (1334 dagen geleden) @ Eduard
Bewerkt door Eduard, 05.04.2021, 18:49

Beste forumleden,

Met de tip van Kris werd het probleem verholpen. Er is niets defect aan de ratiodetector. De piek op 10,4 MHz zette me op het verkeerde spoor. De primaire is inderdaad aperiodisch. Het lukt van rond de 10,7 een breed vlak gebied te vinden. Eens de primaire zo afsgesteld was het een fluitje van een cent om een mooie S curve te bekomen.

[image]
(midden van het scherm 10,7MHz, 50 kHz/div)

Het forum heeft zijn nut weer eens bewezen. Twee of meer weten meer dan 1.

Leuk om weten is dat deze wobbelklus werd uitgevoerd met een FY6800-60M generator. Een Chinese DDS functiegenerator die voor circa 80€ op internet te koop is. Het ding is even wennen maar best handig in gebruik. Er is geen nood aan een marker. De generator is zo in te stellen dat 10,7 steeds in het midden van het scherm valt.

Vriendelijke groeten,

Eduard

ratiodetector defect

door Marc Van De Voorde ⌂ @, Lievegem België, 06.04.2021, 09:53 (1333 dagen geleden) @ Eduard

Beste forumleden,

De primaire is inderdaad aperiodisch en dat men rond de 10,7 MHz op een breed vlak moet afregelen het beste is in dit geval dan, om daarna de sec. symetrisch af te regelen.
Maar als ik de afregel procedure bekijk van dit toestel (Grundig 4010W) zie ik dat men begint met het afregelen van het AM gedeelte (primaire laatste MF AM in serie met de aperiodische primaire FM).
Ik stel dus in vraag als deze in AM niet juist staat kan dit mogelijks een invloed hebben op de primaire aperiodische FM?
Ik weet het, de AM MF is +/- 20 x lager dan de MF FM, en dat dit geen invloed heeft (ook niet volgens mijn cursus). Maar toch?
In de Philips B4X61A sluit men ook de sec. van de 1e MF trafo kort in de stand AM. Wat is hier de reden van?
Mogelijks is dit enkel juist te verklaren als met alles volgens de Grundig afregelprocedure doet met de wobbelaar.
Goed, is maar zoals ik het zie, de waarheid zal wel ergens in het midden zitten zeker?

Vriendelijke groeten,
Marc

ratiodetector defect

door Sieme @, Niekerk, 06.04.2021, 10:13 (1333 dagen geleden) @ Marc Van De Voorde

De b4x91 heeft een kortegolf bereik van 5,8 tot 12,3 dus 10,7 gaat dan gekke dingen doen als de fm-mf nog open staat.
m.v.g
Sieme

--
het experiment heeft altijd gelijk

ratiodetector defect

door Marc Van De Voorde ⌂ @, Lievegem België, 06.04.2021, 14:17 (1333 dagen geleden) @ Sieme

Dag Sieme,

Ha, dit is de reden van het kortsluiten van de MF kring, zo had ik het nog niet bekeken.

Bedankt voor de info,

Marc

ratiodetector defect

door Jan Bus @, Amersfoort, 05.04.2021, 18:57 (1334 dagen geleden) @ Eduard
Bewerkt door Jan Bus, 05.04.2021, 19:11

Ik vraag me af of de primaire van de ratio-detector trafo wel aperiodisch is. Hij kan ook afgestemd zijn door de anode-capaciteit van de laatste MF-buis. Wel een beetje link want dat vraagt grote onderlinge gelijkheid van EAF42's. Heb je de EAF42 al eens omgewisseld met een ander exemplaar? Ook de bedradingscapaciteit kan mee gaan spelen. De :10 probe voegt een geringe capaciteit toe maar deze kan in dit geval al invloed hebben op de afstemming van de primaire-kring en teveel wezen.

Groet, Jan

ratiodetector defect

door Eduard @, 05.04.2021, 20:10 (1334 dagen geleden) @ Jan Bus

dag Jan,

Zover ik me de afleiding van de ratiodetector nog herinner, maakt het niet uit op de primaire al dan niet afgestemd is. Beide toestanden kunnen werken.

Ik werd op het verkeerde been gezet door die resonantie op 10,4 MHz. Ik verwachtte die te kunnen optrimmen tot 10,7 maar dat lukt niet. Vandaar de tip van Kris die me aan de aperiodische primaire herinnerde.

Eigenlijk verwacht ik niet dat een buis met kleinere capaciteit soelaas kan bieden. De resonantiepiek is te smal om omroep FM te ontvangen.

Morgen ga ik nog eens goed luisteren. Meten is iets maar mooi geluid is het einddoel. Als ik daarmee pech heb is het doel nog niet bereikt. Mogelijk ben ik wat te vlug optimist.

Vriendelijke groeten,

Eduard

ratiodetector defect

door kris @, Gent België, 05.04.2021, 20:15 (1334 dagen geleden) @ Eduard


Zover ik me de afleiding van de ratiodetector nog herinner, maakt het niet uit op de primaire al dan niet afgestemd is. Beide toestanden kunnen werken.

inderdaad. de secundaire weet het verschil niet. (de secundaire is uiteraard wel afgestemd)


Morgen ga ik nog eens goed luisteren. Meten is iets maar mooi geluid is het einddoel. Als ik daarmee pech heb is het doel nog niet bereikt. Mogelijk ben ik wat te vlug optimist.


dat zou goed kunnen, aangezien er niets fout zat. Maar wobbel het MF ook eens door. vaak zit de schuldige daar.

ratiodetector defect

door Eduard @, 06.04.2021, 11:26 (1333 dagen geleden) @ kris

Dag Kris, beste forumleden,

Ik kan goed nieuws melden. De radio speelt zoals het hoort. In het atelier van het Olens radiomuseum hadden ze met statische afregeling de MF al getrimd. Het gewone MF deel ziet er op de wobulator best goed uit. Ik draai niet graag aan kerntjes als dat niet echt nodig is. Soms breken die dingen voor je het beseft.

In handleidingen lees je regelmatig over een detector probe. Ik heb die probe niet. Als iemand een goed schema heeft van zulke probe dan wil ik proberen er eentje te bouwen. Ik zag al een schema met een RC gevolgd door een OA85. De weerstand is 47K. De koppelcondensator is niet opgegeven. Vermoedelijk is de eigen capaciteit van de OA85 al een spelbreker in een circuit dat zo gevoelig is aan capaciteitsverandering. Lang geleden bouwde ik een buisvoltmeter met een HF probe; een ontwerp uit het boek "meetinstrumenten" uitgegeven bij Muiderkring. Daar was de detectorprobe een buisje EA51. Vandaag kan dat wellicht eenvoudiger met een halfgeleider diode.

Vriendelijke groeten,

Eduard

ratiodetector defect

door kris @, Gent België, 06.04.2021, 19:45 (1333 dagen geleden) @ Eduard

beste Eduard,


in bijlage een laagcapacitieve detectieprobe. (die ik vaak gebruik)


het testhaakje is gemaakt uit geïsoleerde draad, dus het komt elektrisch NIET in contact met de te meten kring. (dikwijls soldeer ik een oogje op de plaats waar het haakje moet blijven hangen, als dat niet voorzien is)

De 100 pf , 470µH en de chassis draad zijn niet echt nodig, maar als je generator en scoop geaard zijn, belet het een tweede ground loop in het RF pad, wat de meting mogelijk verstoord.(je moet het maar eens proberen of het echt nodig is) Het geheel gaat in een plastic buisje en met afgeschermde draad naar de scoop.
als je de 100pF en de spoel weglaat, beiden vervangen door een doorverbinding, uiteraard.
de diode is een GE puntcontactdiode met zo weinig mogelijk eigencapaciteit

[image].


onderstaande foto is doorlaatcurve MF met bandfilters, duidelijk licht overkritisch gekoppeld.

de markers geven aan dat het MF een fractie verschoven zit (vooral rechts), maar de breedte zit goed genoeg, zo laten dus..

[image]

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum