arena super niet zo makkelijk als het lijkt (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 08.04.2021, 12:02 (1113 dagen geleden) @ r van herwaarden

De gloeidraden samen vragen een spanning van ongeveer 115V en samen met de weerstand van 1225 Ohm is het dan prima geschikt voor 230V. Door het hele zaakje loopt (na opwarmen) een stroom van 100mA en in de weerstand wordt een vermogen van 12W opgewekt.

Het probleem van deze opzet is het lampje. Als de gloeidraden nog koud zijn, is hun weerstand veel lager, waardoor bij het opstarten de stroom wel 180mA tijdelijk kan zijn en je lampje sneuvelt. Dit is de reden dat de U-toestellen met lampjes vaak NTC weerstanden erbij hebben, en jouw toestel heeft dat ook.
De zwarte "weerstand" van 3000 Ohm is een NTC. Die stond in serie met de gelijkrichter en lampje, bij aanzetten gaat er een kleine stroom lopen (minder dan 110V / 3000 Ohm) maar daardoor warmt de NTC op, en neemt zijn weerstand af en de stroom langzaam toe. Je kunt dit effect wel bereiken door de NTC en het lampje in je gloeiketen op te nemen, maar dan moet je de regelweerstand weer lager zetten natuurlijk.

Een ballastcondensator geeft vrijwel geen piekstroom. Je kunt de weerstand weglaten en een condensator in plaats ervan, en het lampje in de gloeiketen zetten. De waarde van de condensator kun je uitrekenen met CapCalc, die ik hier vast voor je heb ingevuld:
https://www.dropbox.com/s/jblp086y2yt3w6x/CapCalcArena.xls?dl=1
Tijdens het opstarten heeft het lampje tijdelijk een stroom van 120mA te verduren. Ik denk dat hij dat die paar seconden wel overleeft, anders kun je hem shunten met een weerstand van bv 1k. Of de ballast iets kleiner nemen bv 1.6uF.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum