avr uitschakelen tijdens het wobbelen (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 10.04.2021, 10:00 (1111 dagen geleden) @ Sieme

Dag Sieme, Kris,

Als ik jullie uitleg wat breed interpreteer komen we dicht bij de kern van mijn vraag. Einddoel is een procedure uit te schrijven hoe je met de beschikbare instrumenten een FM radio wobbelt. Mijn voorlopige conclusie is samen te vatten als:

- bij FM speelt de avr weinig of geen rol. Standaard gaan we de avr niet kortsluiten. Enkel bij een hardnekkig probleem kan kortsluiting worden overwogen.
- eerst wordt de ratiodetector getrimd. Stoorsignaal uit de tuner wordt verhinderd door de buis op te tuner tijdens deze afregeling te verwijderen. Het signaal van de wobulator wordt met 2,7pF aan het stuurrooster van de laatste MF buis aangelegd. De frequentiezwaai wordt ingesteld op 250 kHz. Tijdens het afregelen wordt de elco van de ratiodetector losgesoldeerd. De spanning die over die elco stond wordt aangelegd op het Y kanaal van de scoop.Het X kanaal krijgt een 40 Hz driehoekspanning uit de wobulator. Zowel X als Y zijn DC gekoppeld. Eerst wordt de primaire zo getrimd dat over een gebied van minstens 100 kHz links en rechts van de centrale frequentie een zo vlak mogelijke doorlaat ontstaat. De essentie is het zoeken van een compromis tussen een zo hoog mogelijke output en een zo vlak mogelijke curve.
- vervolgens wordt de oscilloscoop aangesloten op het FM gedetecteerde signaal komende van de ratiodetector. Afregelen op zo goed mogelijke lineariteit en perfecte symmetrie rond de centrale frequentie. Na eerste afregeling de primaire met zo laag mogelijke signaalsterkte opnieuw trimmen zoals aangegeven in vorige paragrafen.
- om de kringen die de detector voorafgaan te trimmen wordt de buis op de tuner weer geplaatst. Let erop dat geen antenne is aangesloten. Een blaaskapje over de tuner. Zonder signaal wordt de afstemnaald op een frequentie gezet waar geen restanten van een uitzending worden opgevangen.
De Y ingang van de scoop wordt opnieuw verbonden met de plaats waar de elco werd losgesoldeerd. Kerntjes worden afgeregeld op maximale signaalsterkte bij een symmetrische doorlaatcurve. Ook hier wordt best met een zo klein mogelijk wobulator signaal gewerkt.
- als laatste wordt de elco terug vastgesoldeerd.


De tekst zal wellicht niet kompleet zijn. Naarmate het trimmen een standaardklus wordt kan met de opgedane ervaring de werkwijze worden bijgestuurd.

Graag uw opmerkingen over deze methode.

Op voorhand bedankt,

Eduard

PS: Ik ga ervan uit dat het wobbelen met een dubbele functiegenerator Feeltech FY6800 gebeurt. In het museum staan er diverse antieke wobulatoren. Door gebruik te maken van een moderne generator met DDS vervalt de noodzaak van een marker. Bij de DDS blijft centrale frequentie in het midden van de horizontale lijn en kennen we het aantal kHz/div.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum