Bestaat de EF88 wel? (Techniek Overig)

door Robert Gribnau, 13.04.2021, 13:21 (1106 dagen geleden)
Bewerkt door Robert Gribnau, 13.04.2021, 13:38

Dag allen,

Heeft iemand van jullie ooit een EF88 gezien en/of meer informatie over deze buis? Of misschien zelfs een foto?

Voor zover ik weet, wordt de EF88 alleen genoemd in "A Comprehensive Valve Guide, Book 3" (Babani, 1960) en in latere edities van het "Electronic Tube Handbook" van de Muiderkring (tenminste vanaf 1963 maar mogelijk al eerder). De EF88 staat ook in latere edities van de AVO Valve Data Manual (bedoeld voor de AVO buizentesters).

De EF88 heeft een pagina op Radiomuseum.org ( EF88 Radiomuseum.org ) maar ik vermoed dat dit komt omdat de EF88 in handboeken van de Muiderkring staat (Radiomuseum.org gebruikt vaak de figuren uit die handboeken). De foto van de onderkant van een Noval buis is waarschijnlijk niet van een EF88 omdat diezelfde foto ook op andere pagina's over andere Noval buizen wordt gebruikt (waarvan dan geen 'echte' foto van die buis beschikbaar is). Ik heb verder niets over de EF88 in Telefunken en Siemens handboeken kunnen vinden maar ik heb natuurlijk maar in een beperkt aantal van die handboeken kunnen kijken.

De E88F bestaat zeker wel maar dat schijnt een (geselecteerde?) EF80 te zijn, bedoeld voor een Noval naar Loctal-8 adapter ( E88F Radiomuseum.org ). De eigenschappen van de EF80 zijn flink anders dan die van de EF88 dus ze lijken niets met elkaar te maken te hebben (net zoals dat geldt voor de EL81 en de E81L, de EF80 en de E80F, etc.).

Ik heb ook gekeken naar de E80F, EF83, EF86, EF87 en EF806S, omdat die dezelde pin-out hebben als de EF88. Maar de data van die buizen komen niet met die van de EF88 overeen dus het lijkt ook niet meteen een speciale versie o.i.d. van één van die typen te zijn.

De EF88 is daarom een mysterie voor mij. Ik heb er nog nooit een foto van gezien, laat staan een datasheet van bekeken.

Ik heb deze vraag eergisteren ook op het UK Vintage Radio forum en gisteren ook op het Zelfbouwaudio.nl forum gepost maar daar is tot nu toe alleen uitgekomen dat de EF88 ook in latere AVO Valve Data Manuals staat.

Tot nu toe is Huub de enige die (op het andere forum) heeft aangegeven dat hij ooit enkele EF88's (met vergulde pinnen) had en weer heeft verkocht. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer dus vandaar dat ik de vraag toch maar hier stel.

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum