interieur Schaaperspoelen (Techniek Radio/TV)
Iedereen kent wel de van koperen bussen voorziene Schaaper F-spoelen. Maar er zijn er meer geweest. Het begon in 1931 met de A-spoel, in 1932 gevolgd door de B- en C-spoelen. Die waren allen gewikkeld op een ebonieten spoelkoker met opstaande ribben. De eerste twee hadden geen afschermbussen, maar voor laatste kwam er later een aluminium bus in de handel.
Daarna verschenen de D (1932), de E (1933) en de ‘nieuwe D’ (1933). Zie de foto’s voor het interieur daarvan. Vanaf de D waren er twee varianten: een antennespoel en een detectorspoel. De kokers waren nu van pertinax. De vroege spoelen hadden als opdruk ‘Living Voice’ de latere ‘Erik Schaaper’.
In 1934 kwamen de eerste F-spoelen op de markt. Eerst voorzien van een 2-standenschakelaar, en in 1935 van een 4-standenschakelaar. Het materiaal voor het spoellichaam werd nu trolituul. Daarvan waren twee varianten: halfdoorzichtig en melkwit. Ze komen voor als losse spoelen (voor plankmontage) maar ook als complete unit met varco op een klein subchassis.
In 1935 verschenen de -veel kleinere- G-spoelen en in 1936 de laatste versie uit die serie: de eveneens kleine H-spoel.
Van het interieur van de D t/m F, en van de H heb ik foto’s bijgevoegd. Van de spoelen A, B, C en G heb ik helaas geen foto. Heeft iemand daar een plaatje van? Ik ben ook geïnteresseerd in foto’s van het inwendige van de F-spoelen. (als ze nooit open zijn geweest zitten daar holnietjes in) Het MG-deel daarvan werd als bankwikkeling uitgevoerd, ik vermoed dat die handmatig (door de handige Hilversumse meisjes) werd aangebracht. Er werd helaas vaak aan de F-spoelen geprutst, dus als we daar meer foto’s van hebben zal het gemakkelijker worden om met 100% zekerheid vast te stellen wat origineel is.
interieur H:
onderzijde H:
bussen F en G/H: