AFC toevoegen aan FM unit (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent België, 02.05.2021, 19:04 (14 dagen geleden) @ Eduard
Bewerkt door kris, 02.05.2021, 19:55

dag Eduard,


Ja tussen die punten die je aangeeft vind je keurig een positieve of negatieve spanning, in functie van de mate van foutafstemming, maar dat op zich is niet voldoende.

Wat ik bedoel is dat geen van die twee punten een vaste relatie heeft tot de massa, ofte signaal ground. En dat is nodig voor een klassieke AFC schakeling, aangezien een zijde van de varicap (voor DC signalen en meestal ook AC) aan de massa hangt. Bij de asymmetrische ratiodetector gaat de zo afgetakte AFC spanning tov radio massa ook variëren in functie van de signaalsterkte. ( tenzij je een verschilversterker mee inbouwt)

de eerste voorwaarde voor AFC eenvoudig te kunnen toepassen zoals hierboven beschreven is een zgn symmetrische detector(tov de massa). Die uit je testradio is dat niet, omdat de kathode van één van de diodes aan de massa ligt. je zal in radio's met die klassieke schakeling dan ook nooit AFC aantreffen. (radio's met AFC gebruiken vaak Ge diodes in een symmetrische detector, ook in het buizentijdperk, net om AFC te kunnen toepassen ) zo ook je B7X44A waarmee je dit topic startte.

uit nieuwsgierigheid: welke SA heb je aangeschaft?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum