Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A (Techniek Radio/TV)

door RichardvD @, 09.05.2021, 12:14 (1045 dagen geleden) @ RichardvD

Vandaag getest en het werkt niet zoals gehoopt. Heb net alles weer opgeruimd en bevindt mij momenteel op een punt of ik het nog wel tevoorschijn ga halen. Redelijk frustrerend dit, al weken bezig en lijkt maar geen voortgang te boeken.

Wat heb ik vandaag gedaan. Als eerste een werkende radio genomen en de tester hier bij een aantal buizen in de buurt gehouden. Gebeurde niets, geen reactie op de radio. Wilde deze radio niet uit elkaar halen om rechtstreeks op een stuurrooster in te sturen dus heb de radio waarmee ik aan het werk ben aangesloten.

Van deze radio ligt het FM blik eruit dus heb hem rechtstreeks op het stuurrooster (pin 2) van de ECH81 aangesloten => Geen reactie. Het losse draadje bij de diverse buizen gehouden van deze radio en ook geen enkele reactie.

Toen de 10.7MHZ in delen gaan testen. Ik heb hiervoor als basis het schema van Ben genomen uit http://www.transistorforum.nl/forum/index.php?id=55675

Ik heb ongeveer een 460HZ toon en dit signaal op een speakertje gezet. Werkt netjes, komt gewoon een hoorbaar signaal uit de speaker. Heb toen het toonsignaal losgekoppeld van de rest na C5 (100nF) en mijn freq. generator genomen en deze op 10.7MHZ gezet.
Het 10.7MHZ signaal van de print heb ik dus vervangen door een 10.7MHZ sinus met een amplitude van 10V van mijn freq. generator (De 10.7MHZ was 10.722 MHZ, misschien toch niet nauwkeurig genoeg was mijn gedachte).
Deze beide signalen gecombineerd en opnieuw op pin 2 van de ECH81 gezet. Opnieuw is het 460HZ signaal niet te horen.
Ook nu het signaal in de buurt van andere buizen gehouden maar geen reactie.

Hierna het omgekeerde geprobeerd, maar nu voor C5 met mijn freq generator een signaal van 460HZ ingestuurd en het 10.7MHZ signaal van het printje gebruikt. Zelfde resultaat en geen reactie via pin 2 of wanneer ik in de buurt van een buis kom.
Je zou denken dat het aan de radio zou kunnen liggen maar op de AM heb ik gewoon radio ontvangst dus ik zou verwachten dat het vanaf de ECH81 zou moeten werken. Ook twijfel ik minder aan de radio omdat ik als eerste met een werkende radio heb getest en ook geen reactie kreeg.

Ik gooi dus even de handdoek in de ring en ga moed verzamelen om dit ding weer op te gaan pakken. Het positieve is misschien dat ik wel een kandidaat heb welke als sloopradio zal gaan dienen om een regelbaar spoeltje te gaan leveren. :-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum