5 poligsnoer bevestigen op platenwisselaar (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 11.05.2021, 11:39 (1071 dagen geleden) @ Jan Bus
Bewerkt door soundman2, 11.05.2021, 11:55

Hangt een beetje van de tegenpartij af, hoe die zijn chassisdeel bedraad heeft.
Hoewel het toestel van TS compatibel lijkt te zijn, is er kennelijk toch nog een probleem.

In het onderhavige geval is het toestel voorbereid met ook een extra doorlus tussen de pennen 1 en 5. Dat is niet altijd het geval. Als de radio is voorzien van een gecombineerde aansluiting voor opname en weergave en dan ook nog driepolig, dan komt één signaal niet door, omdat pen 1 doorgaans de signaalgever is voor opname. Sommige fabrikanten willen die pen in de radio wel eens meeschakelen maar zeker niet altijd. Met de komst van stereo kreeg je allerlei tussenoplosssingen. Een goede handelaar zorgde ervoor dat de koper zijn oude apparatuur op de juiste manier kon verbinden met zijn (nieuwe) radio.
In die tijd hebben we talloze toestellen in de werkplaats voorzien van een DIN aansluiting, waarmee je kon opnemen en weergeven met dezelfde kabel.
Werkelijk honderden Grundig bandrecorders, waarvan de TK20 een beroemd model was zijn van eigenaar verwisseld in onze winkel, mede door de extra service van een geschikte aansluiting op de radio. Het betekende dat de klant niet met de microfoon voor de luidspreker van de radio moest opnemen, maar dat dat ging via elektrische weg. Het was gewoon veel beter en je hoefde tijdens de opname ook niet stil te zijn.
Het was een nieuwe tijd, waarbij een bandrecorder voor eenieder bereikbaar werd. Ook de komst van de cash and carry bedrijven was nieuw. Die laatsten boden de recorders tot wel 100 guldens goedkoper aan. De klant kwam dan wel thuis met een recorder zonder toebehoren, zoals een microfoon, een volle en een lege spoel, een opnamekabel en een type via parallelimport waardoor er ook geen Nederlandse garantie was. Een opname aansluiting op een radio maken was bij die zaken helemaal geen sprake van.
Tegenwoordig is de ouderwetse elektronica zaak vrijwel uitgestorven. De klant de doos en de verkoper contant geld of pin. Het boekje zit erbij meneer........
Ik zeg niet dat het nu slechter is hoor en op internet vind je alle antwoorden.
Toch als ik de fora lees, zoals dit forum en ook op CO, dan is er kennelijk een groot gebrek aan deskundige zaken en reparateurs of technici.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum