Erres FM 521 tuner (Techniek Radio/TV)

door son111 @, Lage Mierde, 17.05.2021, 13:25 (1080 dagen geleden)

Beste mensen,
Het zal weinig mensen zijn ontgaan dat na het overlijden van de eigenaar/conservator van het Radio Museum in Reusel een deel van de apparatuur en onderdelen via Marktplaats een weg heeft gevonden naar liefhebbers in het land. Ik ben zo in het bezit gekomen van een Erres FM tuner "FM 521". Dat het om deze tuner ging werd pas duidelijk na het vinden van de service documentatie in het NVHR archief. In de documentatie wordt ook getoond hoe je een KY525, KY529 en KY5265 kon upgraden tot een AM/FM toestel.

[image]

De buizenbezetting is als volgt:
Ef80 hf
ECC81 meng en oscillator
2 x EF80 mf
EB 91 ratio detector

Toen ik het toestel nader inspecteerde bleken alle spoelkernen onaangeroerd. En dat geeft hoop! De aanwezige condensatoren en een aantal weerstanden waren echter zeer dubieus nl. onderbroken of een veelvoud in waarde en vooral keramische C's lagen in stukken of waren gebarsten. Dus veel vervangen door nieuw spul. Het gedeelte na de EB91 heb ik zelfs helemaal opnieuw opgebouwd. Verder 2 EF80s zijn vervangen door nieuwe.
Na rustig opstarten met een variac bleken de spanningen en stromen vrijwel exact overeen te komen met de waarden in de documentatie.

Na aansluiten van een lf versterker klonk ruis uit de luidspreker. Vervolgens een stukje lintkabel van 1,5 meter aan de antenne-ingang bevestigd en hup.....de zenders rolden uit de luidspreker. En dat beneden op de huiskamertafel! De ontvangst is helder en scherp en goed selectief. Misschien kan ik nog enige winst behalen door het vervangen van de 4 C's van 22pf die in beide mf trafo's zitten, maar dat is wel een flinke operatie

[image]

Ik ga de komende tijd maar eens op zoek naar een van bovengenoemde Erres radio's en dan deze FM unit inbouwen. Als iemand mij aan een van deze toestellen kan helpen.........

groeten

Rinus


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum