Grundig mandello e/st. Een kant van stereo speel zeer zacht (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 17.05.2021, 16:28 (1076 dagen geleden) @ Dirk 63
Bewerkt door Peter1952, 17.05.2021, 16:42

Ik heb de foto’s eens goed bekeken, maar zo zien zijn het allemaal polyester condensatoren. Die heb ik zelfs in mijn eigen voorraad zitten en daar is niets mis mee. Ik heb daarom mijn twijfels of het wel aan een condensator ligt.
Al eens spanningen op de buisvoeten gemeten? Daar heb ik nog niets van gezien.
Het voordeel is dat het een stereo versterker is, dan kun je de twee kanalen met elkaar vergelijken.

Maar onder ons gezegd, als ik je vragen zie die je stelt, is er maar zeer weinig kennis aanwezig en dan wil je zelf gaan repareren.
Misschien is het beter om iemand om hulp te vragen die ervaring in de buizen techniek heeft. Dan kun je over zijn schouder meekijken.
Het ziet er allemaal op de foto’s best netjes uit en het zou zonde zijn als het te zwaar beschadigd zou worden door verkeerde/vergeefse reparatiepogingen.

Je repareert een toestel niet door maar in het wilde weg componenten te gaan vervangen, maar door gericht te gaan zoeken (en meten).
Misschien is er wel iemand die je goed op weg kan helpen.

Om je toch een beetje op weg te helpen: Meet eens de spanning op de punten 1 en 6 van de ECC83. Die moeten redelijk aan elkaar gelijk zijn.
Ook op de punten 3 en 8 moet je ongeveer dezelfde (lage) spanning meten.
Als je de punten 2 en 7 van de ECC83 aanraakt moet er een luide brom uit één van de luidsprekers komen (daarbij de volumeregelaar een flink stuk open, zet het toestel op de grammofoonstand) Op het ene punt de linker luidspreker, op het andere de rechter. Hoor je op beide punten een even harde brom, dan zit het in de volumeregelaar of daarvoor.
Is één kanaal zachter, dan zit het in het gedeelte vanaf de ECC83.
Probeer nu op de punten 2 en 6 van de ELL80. Ook daar moet een brom hoorbaar zijn bij aanraking, maar wel veel zachter.
Is het dan wel goed, dan zit de fout rond de ECC83.
Meet in elk geval de spanningen op de buisvoeten en vergelijk die met het schema.

Voor het geval je toch condensatoren moet vervangen: Neem polyester of polyethyleen condensatoren van 630 V. Jukebox Revival heeft prima condensatoren. Omdat het een printplaat is kun je het beste de bruine polyethyleen condensatoren nemen, die zijn ideaal voor printplaten.
Als je de oude uit de printplaat wilt halen, knip je de oude meteen boven de printplaat af. Daarna maak je de las aan de onderkant warm met de soldeerbout en trek je de draadeinden zo uit de print. De kans op beschadiging is dan het kleinst.

Succes!

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum