Een 122ABC van de straat (Techniek Radio/TV)

door Herm Willems @, Maastricht, 18.05.2021, 23:18 (1079 dagen geleden)

Anderhalve week geleden heb ik een Philips 122ABC opgehaald in Amsterdam. Iemand had hem daar in de Jordaan op straat gevonden, en hij bood het toestelletje gratis aan op dit forum. Ik had het geluk dat ik als eerste reageerde. Ik bood de vinder bij het in ontvangst nemen nog een bedragje aan voor een goede fles wijn, je wilt toch graag iets terugdoen, maar dat wees hij resoluut van de hand. Als puber, begin jaren 70, sleepte ik wel vaker oude radio’s van de straat mee naar mijn jongenskamer, maar dat dit tegenwoordig ook nog wel eens voorkomt verbaasde mij.

Het leuke is dat het toestelletje nog in dezelfde staat is, waarin het in 1940 de fabriek in Strijp heeft verlaten. Dus ook de originele seleengelijkrichter –die niet veel kon hebben en dus graag kapot ging- zit er nog in, en zelfs de knullige houder voor de gloeistroombatterijen is er nog. Helaas miste het knopje van de volumeregelaar, dus heb ik een vervangende gemaakt van een stukje bezemsteel. Ook een stukje van het draagriempje was verdwenen. Ik besloot het ontbrekende deel bij te maken, en dus niet een volledig nieuw riempje te snijden.

Ik heb er wel even aan gedacht om hem weer aan de praat te krijgen, aangenomen dat hij het niet meer doet, dat heb ik niet eens geprobeerd. Maar ach, waarom zou ik dat in hemelsnaam doen? Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om in zo’n schitterend stukje ongeroerde techniek te gaan rommelen. Ik heb immers al een functionele radio met middengolf, en daar is vrijwel niets meer op te ontvangen. Er zijn toch huiszendertjes? Welnee, ik heb de magie van de ontelbare AM-zenders nog meegemaakt. Wat een belevenis was dat, om ‘s avonds urenlang met ingehouden adem de band af te zoeken. Maar die tijd komt niet meer terug.

Bij deze een paar kiekjes van het koddige, toch ietwat aandoenlijke toestelletje.

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum