Blauwtransparante isolatie Philips/Mullard elco's (Techniek Radio/TV)

door Henk vdB @, 23.05.2021, 21:35 (1074 dagen geleden)

Vandaag wilde ik enkele elco's die ik al lang nos heb liggen gebruiken voor het herstellen van een functiegenerator. Deze wil ik zo origineel mogelijk houden, en er zijn zeker drie kleine elco's aan vervanging toe (ca. 2 volt rimpel op voeding, capaciteit (zit achter regelaar) is nog maar ca. 0,6 uF, was 22 uF)) Met een echte LCR tester geven de meeste nos die ik had nog goede testwaarden.
De blauw transparante laag valt echter uit elkaar. In databoeken kan ik er niet achter komen wat dit voor soort kunststof is, men heeft het in de databoeken slechts over "blue transparant plastic" met bij sommige series de melding dat de isolatiewaarde tussen de laag en de aansluitingen 1000V is.

Het toepassen van dergelijke elco's als bijvoorbeeld nieuwe vulling voor een oude elco in een radio zou dus voor problemen kunnen (gaan) zorgen als deze isolatie verpulvert.

Ik heb eens elco's op een paar sloopprinten bekeken en hierbij gebeurt hetzelfde!

Hebben anderen dit al opgemerkt of problemen met de isolatie gehad? Ik heb vandaag een paar handen vol van deze elco's weggedaan en moet er nog meer bekijken, maar vrees het ergste...


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum