AG 1125 motortje draait te snel (Techniek Overig)

door Robert Gribnau, 24.05.2021, 10:48 (1061 dagen geleden) @ huub.jak

Dag Huub,

Nu schrijf je weer over het tussenplaatsen van een weerstand.

Heb je wel gelezen wat Maurice daar gisteren over schreef? Hij heeft met een variac getest of hij een verschil in snelheid kon horen. Tussen 210 V en 260 V kon hij geen verschil in snelheid horen. Dat betekent dat het tussenplaatsen van een weerstand om van ca. 235 V op 220 V uit te komen zoals jij steeds adviseert hoogstwaarschijnlijk geen hoorbaar verschil in snelheid zal geven.

De snelheid van dit type motor wordt (zoals al eerder door veel andere forumleden is geschreven) vrijwel alleen bepaald door de netfrequentie (bij ons dus 50 Hz). Het tussenplaatsen van een weerstand heeft alleen effect op het voltage (dat gaat omlaag) maar dus niet op de netfrequentie (die blijft gewoon 50 Hz). Dit is nu juist een groot voordeel van dit soort motoren; hun snelheid hangt binnen bepaalde grenzen nauwelijks af van veranderingen van de hoogte van de netspanning. Dat was vroeger een voordeel omdat de hoogte van de netspanning toen niet zo constant was als nu, terwijl de netfrequentie ook toen al tamelijk constant was.

Vaak gaan apparaten sneller/harder/feller als je er meer volt op zet. Maar er zijn apparaten waar dat niet voor geldt, zoals platenspelers met dit soort motoren.

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum