Vraag naar goede informatie (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 25.05.2021, 15:36 (1072 dagen geleden) @ kris

terwijl de leader LSG10 (of andere typische HF generatoren ) nog altijd doen wat er van verwacht werd.

Kris, dat breng je echt erg mooi onder woorden!
Die LSG10 moet natuurlijk wel eerst even worden nagekeken en van papiercondensatortjes worden ontdaan voordat hij weer doet wat we er in 1960 van verwachtten...
En welke verwachtingen hadden we dan van een meetzender in 1960?

De frequentie kan met een precisie van 1 a 2% worden ingesteld... Beter verwachten we niet want dat was te duur in 1960. Voor de FM betekent dit, dat je zenders 1MHz naast hun positie zitten, maar ja, we wisten niet beter in 1960.
Harmonischen? Het ding heeft niet eens extra spoelen voor het hoogste bereik want je gebruikt gewoon de derde harmonische van het vorige bereik. Ja, stel het ding op 1 MHz en je hebt meteen een mooie ijk-kam voor de hele HF!
Meetsnoertje vergeten? Nee, hebben we niet nodig, want je RF signaal wordt via de netkabels afdoende rondgestraald en op de ontvanger overgedragen.

Ik heb zelf ook de LSG10 en gebruik hem soms met veel plezier! Wel heb ik er een digitale frequentieteller ingebouwd om de frequentie op 10Hz af te kunnen lezen. Maar een FM ontvanger afregelen met een ongemodificeerde LSG10... da's voor de echte cracks onder ons nog een hele kluif. Dus laat TopicStarter jouw laudatio op de LSG10 niet opvatten als een aanbeveling om die te gaan gebruiken.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum