Vraag / Voeding voor de Philips 738B (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 05.06.2021, 16:01 (1055 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Ik had al wat zitten rekenen en tekenen met een brugcel en wat R's en C's, maar heb dat weggegooid omdat ik zorgen had over het voltage dat op de buizen komt te staan wanneer die nog geen anode- en schermroosterstroom trekken. Ik zag bij één van de buizen al dat dat maximaal 150 V mag zijn, terwijl er dus even ca. 170 V op komt te staan.

Omdat de radio dacht ik maar 8 mA bij rust trekt, kom je er op deze manier niet met een paar honderd Ohm. Er moet 170 - 135 = 35 V worden weggewerkt. R = V / I = 35 / 0,008 = 4375 Ohm.

De eindtrap staat in klasse B dus bij uitsturing trekt de radio meer dan 8 mA maar mogelijk worden die pieken, van maximaal zo'n 12 mA extra, grotendeels opgevangen door de laatste elco in de voeding.

Al met al lijkt het mij beter om in ieder geval de +135 Vdc te stabiliseren.

Groet,
Robert

Ik heb ook zitten rekenen en tekenen, maar met die ene spanning ben je er niet, de HSP is nog wel te begrenzen met Zeners, die dingen kunnen wel wat vermogen dissiperen, zeker als je er een paar in serie zet. Stabilisatie met halfgeleiders is zeker niet onmogelijk. Evenwel moet er ook nog een spanning van 60 Volt aangeboden worden voor de schermroosters. Voorts -3 Volt voor de bias en 2 volt ca 1Amp voor de gloeidraden. Als de buizen niet geschikt zijn voor wisselstroomvoeding, moet daar dus ook gelijkspanning voor gemaakt worden.
TS vraagt voor de hoogspanning een mogelijk schema. Dan vraag ik me af of hij de rest al wel goed opgelost heeft.
Mijn provisorische schema heb ik niet verder meer uitgewerkt.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum